Piersi drobiowe w glazurze brzoskwiniowej :

Piersi drobiowe w glazurze brzoskwiniowej :

Szczególnie smakuje mi zestawienie smaku smażonego drobiu ze smakiem brzoskwini
Czas : 30 minut
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżeczki dobrej konfitury brzoskwiniowej
olej z pestek winogron
¼ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki mielonej papryki
sól morska
1 łyżka masła
¼ szklanki syropu od brzoskwiń
2 połówki brzoskwini z syropu
maggi
Zrobić marynatę z oleju , konfitury brzoskwiniowej , pieprzu, soli i mielonej papryki . Natrzeć przecięte wzdłuż piersi z kurczaka . Zostawić na 1 godzinę . Odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej ( 2 łyżki ). Smażyć piersi kurczaka na rumiano z obu stron ( 2 minuty – przewrócić , 2 minuty – przewrócić , 2 minuty- przewrócić i jeszcze raz 2 minuty ) , dodając w trakcie smażenia pozostałą marynatę .Dodać masło , podlać syropem i dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę ( pilnować bo mimo tego , ze syrop jest mało słodki sos ma tendencje do przywierania do ścianek naczynia - a jak się za mocno z karmelizuje to gorzknieje ). Doprawić do smaku maggi , pieprzem .

dodane na fotoforum:

ireneus

ireneus 2011-04-02

Dzięki za obiadek,muszą być super.http://slajdzik.pl/slajd/papieska-barka,11909

anita591

anita591 2011-04-02

Lawinę gorących pozdrowień
Z falą wiosennego wiatru
Z... przesyła... ania

symonka

symonka 2011-04-02

Piękny kolorek,i bardzo apetycznie wygląda;)

lejdis

lejdis 2011-04-02

UMMM....
OSTATNIO ROBIĘ DRÓB Z ANANASEM :)

dodaj komentarz

kolejne >