Żeberka wieprzowe  panierowane :

Żeberka wieprzowe panierowane :

Robię zawsze kiedy gotuję wywar wieprzowy na zupę .Mam wtedy dwa dania w jednym .

Czas : 15 minut

Składniki :
1 kg ugotowanych żeberek wieprzowych ( chude , cienkie - tzw. ,, paski ,, - powinny być gotowane minimum 1,5 godziny na małym gazie )
3 jajka
bułka tarta
sól
pieprz mielony
olej
2 łyżki masła
Z dobrze ugotowanych żeberek pokrojonych na kawałki ( takie na szerokość 8-10 cm ) wyluzować ostrożnie kość tak by się nie rozpadły . Posolić i popieprzyć . Panierować w bułce tartej - jajku-bułce tartej . Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . Na patelni rozgrzać porcję oleju z masłem. Smażyć mięso na rumiano z obu stron .
Podaje z ziemniakami z wody posypanymi koprem i sałatą ze śmietaną .
A wywar z gotowania żeberek używam na zupę lub podaję jako esencjonalny rosół wieprzowy- do popicia lub z kluseczkami .

dodane na fotoforum:

umila

umila 2011-04-16

Fajny pomysł...na pewno wypróbuję....pycha:))
pozdrawiam

anita591

anita591 2011-04-16

´WSPANIAŁEGO POPOŁUDNIA`•.¸.•´_*•»
__.•´POZDRAWIAM MILUTKO
BUZIACZKI

ondra

ondra 2011-04-16

Jesteś Buniu niewyobrażalną kopalnią pomysłów. Cieszę się, że jesteś z nami :)))

madu02

madu02 2011-04-16

ale dużo kalorii dołożone tym panierowaniem, ale widzę że tak samo smażymy na maśle z olejem, wszystko jest wtedy smaczniejsze, pozdrawiam Mistrzynię

ula95

ula95 2011-04-16

Super pomysł do naśladowania - serdecznie pozdrawiam.

kris13

kris13 2011-04-16

Jesteś SUPER pomysłowa!...jest wywar i smaczne żeberka_muszę to spróbować ;):)))

kas13

kas13 2011-04-17

MIŁEJ NIEDZIELI!

dodaj komentarz

kolejne >