Uwielbiam wszelkie burgery - tyle ze te kupne nie do końca mi pasują- wole robione w domu . Modyfikuje je na wszelkie sposoby .
Czas :30 minut
Składniki :
25 dag mielonego tatarowego ( kupuje paczkowane Morlin albo sama mielę chudą wołowinę )
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki wody
1/3 kostki smalcu
maggi
sól
pieprz mielony
3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
mąka
Wyrobić dokładnie mięso, olej, wodę, jajko , bułkę tartą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Dosypać kukurydzę ( 1/2 szklanki ) . Zamieszać tak by kukurydza rozłożyła się w mięsie równomiernie .Uformować 4 burgery . Obtoczyć lekko w mące . Spłaszczyć . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć burgery na rumiano z obu stron przewracając je kilka razy .
Podawać z ziemniakami puree , frytkami lub w bułce z dodatkami jak kto lubi . Ja podaję z ostrym puree ziemniaczanym ( np. z puree ziemniaczane z serem pleśniowym ) i posypane resztą kukurydzy konserwowej .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-04-20
Spróbuje,napewno smaczne i proste danie obiadowe.........miłego dnia zycze.
zenon39 2011-04-20
dziewczyno,jak oglądam Twoje zdjęcia to robię się strasznie głodny ....pozdrawiam
anita591 2011-04-20
POZDRAWIAM CIEPLUTKO »(`❤´)»»»»»»BUZIACZKI»»»»» (♥)ZOSTAWIAM¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤ (♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)DOBRANOC(♥)¤ª“˜¨¨¨¨˜“ª¤(♥)
rudy13 2011-04-20
kompletnie za Toba nie nadążam ..... a w tej przedświątecznej gorączce to juz absolutnie ....
znów coś ciekawego wyszło spod Twojej warzeszki ...;)
pozdrówka .... :)))
bunia 2011-04-21
hi hi - bo Bunia gotuje z tego co ma i dopasowuje potem składniki .Wychodzą niby dania które juz robiłam ale inaczej .
Rudy13- a ja mam w tym roku luzy ze Świętami - nie mam gosci- sama nigdzie nie ide bo zdrówko Mamy nie pozwala - no to po 1 jajeczku , troche żurku , plasterek wędliny i starczy . Chyba po raz pierwszy w życiu wcale się nie spieszę .