Miodowy łosoś z orzechami :

Miodowy łosoś z orzechami :

Steki z łososia marynowane w miodowo-cytrynowej marynacie podane z ziemniaczano-orzechowym puree .

Czas : 1 godzina

Składniki :
2 steki z łososia
1/2 cytryny
1 łyżka płynnego miodu lipowego
sól morska grubo mielona
pieprz kolorowy grubo mielony
3 łyżki mielonych orzechów ziemnych
3 łyżki pokruszonych drobno orzechów ziemnych
4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
mąka do oprószenia
4 małe młode ziemniaki

Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny , miodu i 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego. Zalać steki z łososia i trzymać w marynacie 1 godzinę ( w międzyczasie przewracać ). Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
W czasie kiedy ryba leży w marynacie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki .Odcedzić . Zrobić puree z 1 łyżka masła . Zmieszać ze zmielonymi ( 1/2 łyżeczki odłożyć ) i pokruszonymi orzechami i natką pietruszki .
Osuszoną rybę posypać grubo mielonym pieprzem , osolić solą morską i oprószyć mąką . Strzepnąć jej nadmiar .
Na patelni rozgrzać olej .Na gorący włożyć steki i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatnim momencie dołożyć masło i 1/2 łyżeczki mielonych orzechów .Smażyć chwilę przewracając rybę .Zdjąć steki z patelni.
W naczynie do zapiekania wlać kilka łyżek tłuszczu ze smażenia ryby .Ułożyć steki . W wolną przestrzeń w stekach nałożyć puree ziemniaczano- orzechowe ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego ) .Wokół puree zawinąć cienkie kawałki steków i spiąć je wykałaczką .
Wstawić naczynie z rybą do piekarnika .Ustawić na 200 * C i zapiekać 10 minut od chwili gdy się nagrzeje do ustawionej temperatury.
Ostrożnie zdejmować steki na ogrzane talerze .Podawać z lekkimi sałatami ( doprawionymi np. olejem orzechowym )
Po wierzchu posypałam szczyptą czarnuszki .
Robiłam po raz pierwszy zainspirowana wymogami konkursu na łososia z użyciem miodu , oleju i orzechów i muszę przyznać , że pomysł doskonały . A puree ziemniaczano orzechowe smakuje fantastycznie .
Dla mnie jeszcze ważne jest to , ze potrawę można przygotować wcześniej i zapiec na określoną porę np. na przyjście gości .

dodane na fotoforum:

belaiza

belaiza 2011-05-03

eksperymentujesz...wygląda smakowicie

aniaf19

aniaf19 2011-05-03

Miłego dnia:)pozdrawiamy:):)

anita591

anita591 2011-05-03

Miłego dnia życzę... pozdrawiam.

kris13

kris13 2011-05-03

Narobiłaś mi smaku na rybkę...a te Twoje dekoracje_SUPER!

ula95

ula95 2011-05-03

smaczny taki obiadek -pozdrawiam.

jonna

jonna 2011-05-03

Ryby lubię w każdej postaci, a ten sposób przygotowania ,na pewno gwarantuje świetny, nowy smak.....
Pozdrawiam Buniu.....

isia222

isia222 2011-05-04

a jak fajnie podany!
pozdrawiam

jagoda8

jagoda8 2011-05-04

Piękna fotka ,a rybki to co lubię-pozdrawiam.

qwerta2

qwerta2 2011-05-04

Zostawiam Ci dzisiaj promień mojego uśmiechu, i ciepło miłych pozdrowień,,,,,miłego dnia

dodaj komentarz

kolejne >