Sandacz z sosem chrzanowo-koperkowym :

Sandacz z sosem chrzanowo-koperkowym :

Delikatny filet z sandacza usmażony w mące - z dodatkiem sosu .Pycha.

Czas : 30 minut

Składniki :
1 filet sandacza ze skórą
1 cytryna
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
sól morska
szczypta cukru
pieprz kolorowy grubo mielony
mąka
2 łyżeczki chrzanu
3 łyżki pokrojonego koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/4 szklanki wody
Sandacza ( świeży lub odmrożony i osuszony ) zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju .Posypać mielonym grubo pieprzem i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) i na gorącym smażyć filet ( cały lub przedzielony na porcje ) . Pod koniec smażenia dołożyć masło ( 1 łyżkę ) . Przewracać ostrożnie by się nie pokruszył .
W rondelku roztopić łyżkę masła i wsypać 2 łyżeczki mąki . Zamieszać .Wlać śmietankę i wodę . Dołożyć koper i chrzan. Zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z puree ziemniaczanym .

dodane na fotoforum:

zenon39

zenon39 2011-05-06

Dziewczyno przez Ciebie przytyłem ze dwa kilo.

kinia21

kinia21 2011-05-06

pychotka! a sosim wyglada rewelka i tak tez pewnie smakuje!

aguta11

aguta11 2011-05-06

Rybka palce lizac...mniam mniam...pozdrawiam:)

anita591

anita591 2011-05-06

Pozdrawiam:):)
Miłego,spokojnego wieczoru życzę:)

krynia2

krynia2 2011-05-06

Uwielbiam ryby..........przepis wykorzystam w najblizszym czasie.........pozdrawiam i milego wieczorku zycze,//

ondra

ondra 2011-05-06

Nic dodać.... hmmm....
Pozdrawiam serdecznie :)))

dodaj komentarz

kolejne >