Delikatny filet z sandacza usmażony w mące - z dodatkiem sosu .Pycha.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 filet sandacza ze skórą
1 cytryna
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
sól morska
szczypta cukru
pieprz kolorowy grubo mielony
mąka
2 łyżeczki chrzanu
3 łyżki pokrojonego koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/4 szklanki wody
Sandacza ( świeży lub odmrożony i osuszony ) zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju .Posypać mielonym grubo pieprzem i zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( sporo ) i na gorącym smażyć filet ( cały lub przedzielony na porcje ) . Pod koniec smażenia dołożyć masło ( 1 łyżkę ) . Przewracać ostrożnie by się nie pokruszył .
W rondelku roztopić łyżkę masła i wsypać 2 łyżeczki mąki . Zamieszać .Wlać śmietankę i wodę . Dołożyć koper i chrzan. Zamieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z puree ziemniaczanym .
dodane na fotoforum:
zenon39 2011-05-06
Dziewczyno przez Ciebie przytyłem ze dwa kilo.
krynia2 2011-05-06
Uwielbiam ryby..........przepis wykorzystam w najblizszym czasie.........pozdrawiam i milego wieczorku zycze,//