Zupa krem kalarepkowy :

Zupa krem kalarepkowy :

Lekka wiosenno-letnia zupka

Czas : 30 minut

Składniki

2 kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
1,5 szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/3 pęczka pokrojonego koperku
sól
szczypta cukru
1 łyżka masła
Zupkę z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem mielonym kalarepek ( w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki - można oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar )
Kawałki kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w malakserze na puszysty krem.
Doprawić solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem - samą lub z np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupę robiłam wykorzystując wydrążone kawałki które mi został przy robieniu tej potrawy - i wywar z duszenia
https://www.garnek.pl/bunia/14964829/kalarepki-faszerowane-wg-buni

dodane na fotoforum:

ula95

ula95 2011-05-22

super smaczna zupka - serdecznie pozdrawiam.

ewcia39

ewcia39 2011-05-23

Życzę miłego i udanego dzionka,
dobrego humoru,
ciepłych i słonecznych chwil.
Pozdrawiam i buziaka zostawiam..

dodaj komentarz

kolejne >