Szparagi na Farfale :

Szparagi na Farfale :

Wyjątkowo ,,leniwe ,, danie . Delikatne - wiosenne .

Czas : 30 minut

Składniki :

20 dag kolorowego makaronu Farfale
łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
2 łyżki koperku pokrojonego
1 żółtko
6 łyżek oliwy z oliwek ( najlepiej tłoczonej na zimno )
sól
1 łyżeczka soku z cytryny
grubo mielony pieprz kolorowy
2 kostki do makaronu, ryżu , ziemniaków Knorra
szczypta cukru
3 łyżki masła
Makaron ugotować al dente w wodzie z kostkami bulionowymi .W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować w lekko osolonej wodzie ( ze szczyptą cukru ) łepki szparagów ( powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody).
Żółtko utrzeć z oliwą , szczyptą soli , sokiem z cytryny .
Odcedzić makaron .Wrzucić go do garnka - dodać masło i wymieszać.
Odcedzić szparagi.
Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem.
Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło.
W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).

dodane na fotoforum:

danwi66

danwi66 2011-05-25

oj pyszniutkie musi być....:)....

krynia2

krynia2 2011-05-25

To prawda,nie skomplikowane a smaczne.............pozdrawiam i miłego popołudnia zycze.

ula95

ula95 2011-05-25

bardzo smakowite danie -pozdrawiam.

izolek

izolek 2011-05-25

Miałam dzisiaj zupę krem ze szparagów.
Najpierw na kostce rosołowej ugotowałam
najtwardsze części i przetarłam, dodałam środkowe
części, ugotowane zmiksowałam.
Później już tylko masełko, główki szparagów,
kilka minut gotowania i niebo w gębie.
Zapomniałam zrobić fotkę - ale faktycznie
fotogeniczne to to nie było.
Pozdrówki.

bunia

bunia 2011-05-25

izolek- a ja ugotowałam tylko główki - resztę - zamroziłam .Będe mieć zimą na zupke krem - dorzuce jeszcze obierki z białych szparagów bo one dają fantastyczny smak .Jak chce mieć ekstra zupke to dokupuje szparagi w słoiczki i wkładam zimą do takiej zupki.

rudy13

rudy13 2011-05-25

jak znajdę szparagi to wypróbuję, choć ostatnio mam mało czasu na kuchenne szaleństwa .....
pozdrówka .... :)

emmi1

emmi1 2011-05-26

dzięki za przepisik!

ediii

ediii 2011-05-26

**♥*˜˜ LIST DO MAMY...

Jest takie słowo, słowo jedno,
Przed którym inne słowa bledną.
Słowo, jak słońce jaśniejące,
Co wszystkie inne słowa gasi,
Słowo z muzyki i z uśmiechu,
Z zapachu kwiatów i nut ptasich.
Słowo, co nigdy nie zawodzi,
Wierne i czułe do ostatka,
Najbliższe sercu, najpiękniejsze.
Jedno, jedyne słowo - MATKA.

dodaj komentarz

kolejne >