Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :

Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :

Lubię polędwiczki z dwóch powodów jest smaczna i szybko sie ja robi.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 polędwiczka wieprzowa ok.35 dag
2 łyżki oleju
1 cebula
1 przyprawa mini kostka Czosnek ( Knorr )
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1 łyżka przyprawy Delikat w płynie
1/2 kostka do mięs pieczeniowa ( Knorr )
2 szklanki wody
3 łyżki śmietanki do kawy w proszku
1 łyżeczka mąki
Polędwiczkę przeciąć na 3 części wzdłuż . Upleść warkocz i zawiązać go nicią do wiązania mięsa na obu końcach ( oczywiście można robić polędwiczkę w całości ) .Mięso natrzeć rozkruszoną kostką czosnkową , papryką , Delikatem. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i włożyć na gorący polędwiczkę . Obsmażać na rumiano z obu stron .Dosypać drobno pokrojoną cebulę i też lekko obsmażyć . Podlać wodą . Dodać kostkę pieczeniową . Dusić 45 minut .Jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnić . Gdy mięso jest już miękkie powinno zostać ok 2/3 szklanki sosu . Wyjąć polędwiczkę . Usunąć nici i podzielić mięso na 2 porcje . Do sosu wsypać śmietankę .Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do garnka .Zamieszać - zagotować .Sos doprawić do smaku żurawiną .
Polędwiczkę podawać z ziemniakami z wody i żurawiną do mięs . Ja kupuję ,,Żurawinę błotną " ( z Krakowskiego kredensu - jest pyszna ).
I jeszcze jedno- czemu używam śmietanki w proszku - po prostu nie chciałam zwiększać ilości sosu a zrobić go kremowym- delikatnym.

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2011-05-26

Wspaniałego wieczoru Pozdrawiam

reni50

reni50 2011-05-26

apetycznie wygląda...

ula95

ula95 2011-05-26

pyszna polędwiczka -pozdrawiam.

agata1

agata1 2011-05-27

aż ślinka cieknie:)

dodaj komentarz

kolejne >