Rzodkiewkowa  jarzynka :

Rzodkiewkowa jarzynka :

Nie wiem czemu utarło się przekonanie , że rzodkiewkę jada się tylko na surowo.

Czas : 30 minut

Składniki :

30 średniej wielkości rzodkiewek
1/2 pęczka koperku ( ok. 5 łyżek pokrojonego )
2 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
2 łyżki masła
sól
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
2/3 szklanki wody
Rzodkiewki oczyścić , umyć i pokroić na ćwiartki .W garnku o grubym dnie ( lub w woku , lub na patelni o grubym dnie ) rozgrzać olej i masło. Wrzucić rzodkiewki . Smażyć mieszając 10 minut. Posypać cukrem i lekko karmelizować. Podlać wodą .Osolić .Dusić aż woda odparuje . Wsypać koper. Doprawić rzodkiewki sokiem z cytryny , solą i jeśli trzeba jeszcze szczyptą cukru.
Jarzynka jest lekko pikantna , smaczna i ma piękny jasno różowy kolor .

dodane na fotoforum:

reni50

reni50 2011-05-27

jak ładnie...

yvonne7

yvonne7 2011-05-28

wcale się nie utarło - ja uwielbiam jajecznicę z rzodkiewką :)

bunia

bunia 2011-05-28

yvonne7- podsmażasz rzodkiewkę i na to wbijasz jajka ? Już mi zapachniało .

yvonne7

yvonne7 2011-05-28

najpierw podsmażam coś mięsnego z cebulką, później dodaję rzodkiewkę (koniecznie pokrojoną w plasterki), przyprawy i jajka :)

dodaj komentarz

kolejne >