Focaccia wg Buni :

Focaccia wg Buni :

Najprostsze placki jakie znam- doskonałe same , do gulaszu .W oryginale z oliwkami - u mnie bez , za to z innymi smakami .

Składniki:

1 szklanka mąki + do podsypywania
2 dag świeżych drożdży
szczypta
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki wody
czarnuszka do posypania
sól morska do posypania
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
ziarno łuskanego słonecznika
łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania
Zrobić rozczyn z drożdży , 2 łyżek mąki , cukru i 4 łyżek ciepłej wody . Odstawić na 20 minut .Mąkę przesiać na blat ( lub do dużej miski ) .Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę , rozczyn i połowę wody . Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką .Posmarować oliwą , przykryć ściereczką i zostawić na godzinę . Podzielić na 3 placki .Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką , 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30 minut aż będzie rumiane i chrupiące .Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste .
Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek ,lub sałatką z pomidorków , natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą .

dodane na fotoforum:

ozgadan

ozgadan 2011-05-30

⋰✿ڿڰۣڿ-ڰۣڿ✿ڿڰۣڿ-ڰۣڿ✿⋰⋰

(¸.•´ ¸.•´.•*- Tysiąca
•.¸.♥¸.•´¨`»♥ - uśmiechów
¸.•*¨¸(.•* - i promieni słońca,
•´¨`»¸♥.•* - niech świecą
¸.•´(¸.•´ - dla Ciebie bez końca..!!
Bardzo serdecznie pozdrawiam

anita591

anita591 2011-05-30

ŻYCZĘ MIŁEGO
•.¸.♥¸.•´¨`»♥ -WIECZORKU...
¸.•*¨¸(.•* -SPOKOJNEJ NOCY...
•´¨`»¸♥.•* -KOLOROWYCH SNÓW!!!
¸.•´(¸.•´ -
¸.•´¨`»*¸.•´¨`»*D O B R A N O C*
•.¸.♥.•* -BUZIACZKI

rudy13

rudy13 2011-05-30

coś w sam raz dla mnie, lubię kuchnię śródziemnomorską ... ciekawe jakby smakował taki placuszek z mozzarellą, pomidorami i bazylią..... już się oblizuję .....

bunia

bunia 2011-05-30

no to Ci powiem jak smakował zpieczarkami, ziołami i Chedarem - fantastycznie . Sprawdzałam ten przepis na Focaccię bo przecież to pierwotna baza pod pizzę . Upiekłam 3 placki . Jeden zjadłam z wnuczą na gorąco z pomidorkami koktajlowymi i czosnkową oliwą .A na 2 zrobiłam na kolacię małe pizze . wyszły bardzo smaczne . Będę piekła takie jako spody do pizzy i do gulaszu .

rudy13

rudy13 2011-05-31

no to przepisik wrzucam do zakładki do wypróbowania..... tylko muszę znaleźć czas ....
pozdrówka i buziaczki .... :)

dodaj komentarz

kolejne >