Żurek anglo-Buniowy

Żurek anglo-Buniowy

Trochę dziwnie gotuje się typowo polską zupę używając opisanych nie po ,, naszemu ,, produktów szczególnie , że mój angielski jest w stanie szczątkowym

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 opakowanie Żurku ( Winiary lub Knorr - do kupienia na ,, polskich ,, półkach w Tesco lub ,, funciaku ,, )
30 dag mięsa mielonego z indyka ( British Turkey Mince )
4 średnie ziemniaki
1/2 średni patat (sweet potatoes ) - dodałam bo miałam trochę małe ziemniaki , a był w domu
1 średni pasternak (parsnip )- normalnie używam pietruszkę ( korzeń )
1 marchew duża
1 cebula biała
1 łyżka oleju (cooking oil - nie mam pojęcia jaki- chyba słonecznikowy )
1 łyżka masła ( użyłam Lurpak spreadable )
1/2 szklanki śmietany ( dałam Fresh british Soured cream )
majeranek do smaku ( marjoram )
pieprz czarny mielony do smaku ( black pepper powder )
1/4 kostki Oxo do drobiu ( Oxo chicken ) - lub inna przyprawa ( vegeta , maggi, sól-pieprz-papryka )
1 kiełbasa myśliwska Sokołów ( lub inna polska - tą kupiono w litewskim sklepie - ,, Polish sausage Hunting ,,)
natka pietruszki ( parsley - kupiłam w doniczce na stoisku z ziołami w Tesco )
750 mll wody

Obrać ziemniaki , patat , marchew i cebulę .Pokroić - ziemniaki , patat i marchew w kostkę , cebulę w drobne paseczki, a pasternak utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ) . W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić cebulę . Wlać wodę . Dołożyć ziemniaki , patat i marchew. Zagotować .Mięso wymieszać z rozkruszoną przyprawą Oxo i 2 łyżkami drobno pokrojonej natki pietruszki .Uformować małe kulki ( mnie wyszło ok 50 szt ) .Wrzucać mięso na gotujący wywar i gotować wszystko razem ok. 30 minut. W trakcie gotowania wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę .Zupę rozrobić z 1 szklanką zimnej wody i wlać do zupy ( daję więcej wody bo w trakcie gotowania część się wygotowała a to , że żurek będzie delikatniejszy nie zaszkodzi ). Gotować 10 minut. Śmietanę zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy - wlać do garnka i już nie gotować . Doprawić zupę majerankiem , pieprzem .Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki ( ja dodałam trochę pokrojonego drobnego szczypiorku bo natka mi się skończyła - a szczypiorek był - nie zmienia smaku - można użyć ).

W zasadzie wiele smakowo się nie różni od tego prostego żurku jaki gotuję w domu . Trochę musiałam eksperymentować - ale wnuki wyprosiły polską zupkę .
Tym którzy są w podobnej sytuacji ( to znaczy siedzą po za krajem , a mają ochotę na coś swojskiego ) podpowiadam jakich produktów mogą użyć .Podstawowych typu marchew , ziemniaki , cebula podaję po ,, naszemu ,, bo każdy na oko rozpozna na półce .

dodane na fotoforum:

bunia

bunia 2011-06-30

Wróciłam.Zaczynam gotować . Jak to będzie czy wrócę do poprzedniego rytmu - nie wiem . Życie toczy się dalej- jeść trzeba .

Dziękuję Wszystkim za pamięć .

jonna

jonna 2011-06-30

Witaj Buniu, pozdrawiam Cię serdecznie!!!!!
Tak, życie idzie dalej, chociaż już nigdy, nie będzie takie samo.
Smutek jak mgła spowija serce i myśli. Ale idzie się dalej....
Bądź zdrowa Buniu, intensywna praca, na chwilę pozwoli Ci ukoić ból.

kinia21

kinia21 2011-06-30

po naszemu czy nie w pani wukonaniu zawsze apetycznie

wandy

wandy 2011-06-30

Hip,hip huraaaaaaaaaa !!!!
Nasza buniu kochana znow mamy Twoje smakolyki!!!
Uwielbiam odgapywac Twoje przepisy a moja rodzinka Cie za to nadchnienie dla mnie kocha!!!!
Buziole srdeczne. Wanda

mezza

mezza 2011-06-30

Buniu jest ciezko,bedzie ciezko.......
ale trzeba isc do przodu!

dor48ta

dor48ta 2011-06-30

Witaj)

gosia32

gosia32 2011-06-30

Ciężkie sa takie chwile, ale życ trzeba...(cos o tym wiem)

fisiu

fisiu 2011-06-30

Dajesz radę! :*

hbabik

hbabik 2011-06-30

WITAJ BUNIU,,,DASZ RADĘ ,ŻYCIE JEST TRUDNE,ALE MY TU CIEBIE BARDZO POTRZEBUJEMY...DZIĘKUJĘ,ŻE JESTEŚ.....

krynia2

krynia2 2011-06-30

Witaj.....czas goi rany..............pozdrawiam.

moro76

moro76 2011-06-30

...w takich właśnie chwilach przekonujemy sie,ile mamy sił w sobie..nie wiedząc o tym..choć wydaje nam się,że już nic z siebie nie wykrzesamy..
Życzę Ci dużo siły i wiary.
Serdecznie pozdrawiam :)

emmi1

emmi1 2011-06-30

Witaj Duszku :)

fabio54

fabio54 2011-06-30

Witaj Buniu, milo Cie widziec...

sun10

sun10 2011-06-30

witaj, miło Cię widzieć na "garze" jesteś bardzo dzielna!!! trzymam za Ciebie kciuki, i wierzę, że choć życie już inne, to jednak pokaże Ci swoją pozytywną stronę. Strata jest ogromna i nic nigdy jej Ci nie wynagrodzi, ale wokól Ciebie są ludzie, o których nawet nie wiesz, że myślą o Tobie i jestes im potrzebna!

felunia0

felunia0 2011-06-30

Witaj ! Dobrze , że wróciłaś bo się stęskniłam ..Usciski .

reni50

reni50 2011-06-30

pozdrawiam serdecznie:)

tczew54

tczew54 2011-06-30

Witaj Buniu.
Chyba tylko czas umie leczyć takie rany. Pozdrawiam.

ula95

ula95 2011-06-30

Witaj Buniu i bardzo serdecznie pozdrawiam czas płynie dalej i jeść trzeba.

alik61

alik61 2011-06-30

Droga Buniu!!!cieszę się,że wróciłaś......życie toczy się dalej,a żal i ból i tak pozostanie w sercu....Witaj:)

dzaga

dzaga 2011-06-30

witaj Buniu , pusto było bez twoich garów :))

geasia

geasia 2011-06-30

cieszę się, że jesteś!

dosiak

dosiak 2011-06-30

Bardzo Cię tu brakowało.....dobrze ze już jesteś.....

kasiab

kasiab 2011-06-30

Dziękuje ..że wróciłaś musisz dać radę wielki ukłon dla Ciebie za kulinarne przepisy...z których korzystałam ....dziękuję i proszę gotuj ......

kris13

kris13 2011-07-01

Wracaj,KOCHANA.......może tak będzie Ci lepiej_jesteśmy z Tobą.
Takie jest życie.....nie ma rady...były marzenia - zostały wspomnienia................Trzymaj się,Buniu :)

asiola

asiola 2011-07-01

:)

siestala

siestala 2011-07-01

tak dobrze Cie widziec ***

efrost

efrost 2011-07-01

witaj.. :)

ana1945

ana1945 2011-07-01

Czy ten British Turkey Mince,to nie jest czasami angielskie mięso tureckiego zwierza:)))))Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepisy,korzystam,korzystam:))))

bunia

bunia 2011-07-01

Hi hi- coś mi się zdaje , że ten ,, Turek ,, gulgotał - ale w metrykę mu nie patrzyłam czy on z UK , EU , czy turecki .Jadalny był a to najważniejsze .

domino1

domino1 2011-07-01

Witaj!!

jagoda8

jagoda8 2011-07-01

Witaj Buniu,pozdrawiam Cię serdecznie,trzymaj się i gotuj nam dalej.

zabuell

zabuell 2011-07-01

Bunia znowu gotuje - dobrze jest a bedzie jeszcze lepiej. Dzieki!

karo66

karo66 2011-07-01

Czas goi rany ale zostaja po nich blizny. Mimo to życie uparcie kroczy dalej. Dziękuję że znowu jesteś i za przepis na jutrzejszy obiadek.

beata1

beata1 2011-07-01

Pozdrawiam......Miłego reszty dnia życzę:-)))
U mnie od wczoraj wieje i leje:)

liszka4

liszka4 2011-07-01

Buniu bez Ciebie GARNEK zawsze pusty! dobrze, że już jesteś! :)

zadra1

zadra1 2011-07-01

Dobrze , że wróciłaś bo się stęskniłam....bardzo było tu pusto i smutno bez Ciebie

rudy13

rudy13 2011-07-02

witaj Grażynko, mił znów zajrzeć do Twojego gara ...... a zupka z pewnością wyszła pyszna ....... :)

karo66

karo66 2011-07-02

Żurek smakował wszystkim domownikom. Jest pyszny i wejdzie w spis domowych potraw.

beatula

beatula 2011-07-02

Witaj! Tak domowo znów się zrobiło! Dobrze, że jesteś z nami :-)!

anina

anina 2011-07-03

WITAJ ...po mimo traumy życie musi iść dalej ...choć serce mocno krwawi.....Jesteśmy z TOBĄ:)))

dodaj komentarz

kolejne >