Krem z zielonych szparagów z jajkiem :

Krem z zielonych szparagów z jajkiem :

Delikatna , kremowa zupa - wzbogacona jajkiem w koszulce lub na miękko.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów
1/2 pęczka koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
sól
szczypta cukru
2 jajka
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
Szparagi umyć , oczyścić .Pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody .Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować w malakserze .Przelać do garnuszka . Dołożyć masło , 2 łyżki pokrojonego koperku .Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do zupy . Zagotować .Doprawić do smaku .
Ugotować jajka w koszulce lub jajka na miękko ( te trzeba obrać po ugotowaniu ).
Podawać w miseczkach wkładając do każdej na porcję zupy jajko , lekko je nacinać by pokazało się płynne żółtko , posypać koprem .
Ja w sezonie mrożę odcięte dolne części i połamane szparagi do wykorzystania potem właśnie na takie kremowe zupki.

dodane na fotoforum:

jonna

jonna 2011-07-17

Chociaż jestem najedzona ,spróbowała bym parę łyżek....

katka12

katka12 2011-07-17

Dla niejadka :)

bunia

bunia 2011-07-17

katka12- było jeszcze co nie co na drugie ( ale już znane - wstawiam tylko nowości których nie pokazywałam )

dodaj komentarz

kolejne >