Sierpniowy kapuśniak +

Sierpniowy kapuśniak +

Lubię zupy robione późnym latem lub jesienią . Kuszą smakiem wielu warzyw , pachną słońcem . Dziś miałam ochotę na delikatny kapuśniaczek z kapusty pekińskiej i wszystkiego co było warzywnego w domu .Gotowałam na kurczaku . A że lubię sobie ułatwiać pracę przy okazji zrobiłam galaretki drobiowe na kolację .

Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni ,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/08/sierpniowy-kapusniak.html

dodane na fotoforum:

renia739

renia739 2011-08-27

wow to jest cos co ja lubie .. tylko ja ... reszta rodzinki nie lubi ..pozdrawiam*-*

rekodz

rekodz 2011-08-27

taka zupka to latem przepyszna nawet na chłodno :)

alice50

alice50 2011-08-27

tu to zawsze smacznie, kolorowo i miło, pozdrawiam

jagoda8

jagoda8 2011-08-27

Witam Buniu,super -takiej zupy jeszcze nie gotowałam i muszę spróbować,ciekawy przepis.

yvonne7

yvonne7 2011-08-27

"kapuśniak" to dla mnie zupa z kiszonej kapusty, z pekińskiej to już zwykła jarzynówka :)

yvonne7

yvonne7 2011-08-27

taka jest definicja "kapuśniaku":

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapu%C5%9Bniak

bunia

bunia 2011-08-28

yvonne7- a no właśnie ,,Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica, ukraińskiej – капусняк,,=====z poszatkowanej kapusty głowiastej świeżej lub kiszonej !!!!!!!! często na wywarze z boczku i żeberek . Często !!!!!! a nie koniecznie .Kapusta pekińska jest z rodziny kapust głowiastych takl jak czerwona , brukselka , jarmuż , włoska . Tak wię zupa ugotowana z brukselki też będzie kapuśniakiem .A wersji kapuśniaków ( zup kapuscianych ) jest na świecie tysiace i nie jest to koniecznie góralska kwaśnica ( podejrzewam , że raczej jest wśród tych mniej popularnych ).Tak , że wybacz ale zupa z każdej kapusty to kapuśniak - sama to udowodniłaś powołując się na Wikipedię .

yvonne7

yvonne7 2011-08-29

A właśnie, że nie z każdej. Zwróć uwagę na określenia "głowiasta", "właściwa" i "pekińska". Rodzina ta sama, ale gatunki już zupełnie inne. Kapuście pekińskiej bliżej do rzepy, niż do kapusty głowiastej, z której to właśnie przyrządza się kapuśniak.

Tutaj linki do porównania:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapusta_warzywna_g%C5%82owiasta

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapusta_w%C5%82a%C5%9Bciwa

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapusta_w%C5%82a%C5%9Bciwa_peki%C5%84ska


P.S. Kapusta pekińska należy do rodziny kapustowatych i tyle tylko ma z głowiastą wspólnego. Zatem "kapuśniak" - na pewno nie z każdej kapusty :)

bunia

bunia 2011-08-29

Przykro mi ale nadal dla mnie kapusta pekińska to kapusta i zup[a z niej to kapuśniak a nie jarzynowa .Trudno- u Ciebie będzie z kiszonej , a u mnie ze wszystkich ( kiszonej , białej , czerwonej , włoskiej , pekińskiej i brukselki ) . Byle był smaczny . tylko kwaśnicy raczej nie będe robić bo mnie od kwasu wykręca a i za zupami na wieprzowinie nie przepadam .

yvonne7

yvonne7 2011-08-29

Nie wiem, dlaczego piszesz ciągle o kwaśnicy? Przecież to nie kapuśniak. Co do popularności - założę się, że jest bardziej znana, niż zupa z czerwonej kapusty, czy pekińskiej :)

bunia

bunia 2011-08-29

No widzisz - a też z kapusty to czemu nie kapuśniak ? A co do tego co jest bardziej znane bierz Iwonko poprawkę na regionalizm - kiszona kapusta jest popularna na ograniczonym terytorium ( w zasadzie Europy Wschodniej ) - na dalekim wschodzie takim odpowiednikiem naszej kiszonej kapusty będzie robione właśnie z kapusty pekińskiej Kim Chi ( tyle że raczej nie robi sie z tego kapuśniaku .Wszędzie indziej bardziej popularna jest kapusta włoska czy również należący do kapustnych jarmuż . Kuchnia polska nie należy do popularnych na świecie .
Iwonko- nie będę się sprzeczać o kapuśniak bo za bardzo Cię lubię i nie chcę byśmy się pokłóciły .Dla Ciebie jest to jarzynówka - ok . niech Ci będzie . Dla m,nie kapusniak z kapusty pekińskiej i pozwól , że przy tym zostanę . A inni niech sobie wybierają co im bardziej pasuje .

rudy13

rudy13 2011-08-29

ja tam kapusniaczek robię ze świeżej kapustki (+ mnóstwo warzywek), ten z kiszonej raczej rzadko ..... :)

dodaj komentarz

kolejne >