Robiłam w podobny sposób pstrąga i bardzo nam posmakował. Tak więc sprawdzę jak sie przepis sprawdzi jeśli chodzi o solę . Często ją kupuję bo to przecież bardzo popularna u nas ryba .Kusi mnie bo mogę kupić filety bez skóry ( flądra z reguły jest cała ).
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/06/paprykowa-sola-na-masle.html
dodane na fotoforum:
ellah 2012-06-01
każdy lubi czasem zjęść kawałek rybki. :) TYlko, Buniu, jak ją smażyć? Ostatnio miałam filety z dorsza (podobno świeże, nie mrożone), smażyłam sote, bo do "ryby po grecku". No i bardzo sie rozpadała, przywierała do patelni, w sumie miałam ją w drobych kawałeczkach. Co teraz za ryby sprzedają? Wiesz cos o tym?
bunia 2012-06-01
ellah- kupuj grube kawałki ryby - po rozmrożeniu ( spokojnie nie wkładać do wody niech rozmarznie np przez noc w pojemniku w lodówce ) dobrze osuszyć kuchennymi recznikami - potem zalac marynatą ( sko z cytryny ścina rybie białko ) - znów bardzo dobrze osuszyć - oprószyć mąką i kłaść na gorący olej . Tak powinno sie udać . Ryby kupowane w marketach maja dużo ,, glazury " - specjalnie są polewane wodą i znów mrozone by były cięższe . Staram sie kupować w rybnym raz w miesiącu świeżą i sama zamrażam a te które są mrożone to nie są tam fałszowane
jonna 2012-06-01
Witaj Buniu!!! Jak to nas wszędzie kantują, a dziwiłam się, że ryba kupiona w niemieckim sklepie, nie była taka gruba....Mam pytanie Buniu. Dostałam od wnuczki oliwę z oliwek, z Portugalii, ale nie wiem, czy można na niej smażyć, czy tylko używać do sałatek, na surowo?......
bunia 2012-06-01
jonna- ja bym używała tylko do sałatek . Oliwa ma specyficzny smak i nie każda potrawa bedzie na niej smakować a w połączeniu z sokiem z cytryny i przyprawami do surówek na pewno sie nada . Musze Ci powiedzieć , że ja osobiscie oliwy nie lubię ( mam wrażenie , że jest potwornie tłusta ) - wolę olej z pestek winogron albo słonecznika
babcia1 2012-06-01
Wspaniałego Weekendu życzę !!