Smakowy rarytas . Uszlachetni wiele potraw . Warto pokusić sie o zrobienie i posiadanie w zapasie . Potem używam do drobiu , ryb , pieczonych lub grillowanych mięs , sosów , zup .
Zwykłe kopytka do których polania użyje sie masła z dodatkiem krążka masła kurkowego będą ekstra potrawą .
A jak pachnie zimą w kuchni jak go użyjemy :)
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/08/maso-kurkowe.html
dodane na fotoforum:
delfi 2012-08-28
ciekawy pomysł :)
kurki są w sklepie albo w lesie :))
bunia 2012-08-28
delfi- niestety w moim przypadku ze sklepu - te nawet ,, oszczędnosciowe " bo Paniom z warzywniaka przeleżały sie od piątku i w poniedziałek były już lekko podeschniete - przeceniły i kupiłam po 15 zł za kg . Mnie to nie przeszkadzało bo jak myłam to lekko nabrały wody a potem i tak smażyłam i mieliłam . Odeszło bardzo mało .W końcu suszyć kurki na zmielenie na mączke grzybową też suszę.
izolek 2012-08-28
Genialne: już zamówiłam kurki i wejdzie ten pomysł
do mojego "repertuaru".
Na zimę zamrażam sporo kurek duszonych w maśle
i wystarczy udusić łopatkę, udziec z indyka itp.
dodać kurki i jest super danie.
Sporo to kosztuje ale warto.
Pozdrówki.
bunia 2012-08-29
izolek- oj warto - a jaki sos wychodzi . Takie sznycelki po usmazeniu zawsze duszę potem podlane odrobiną wody .Tu pokazałam masło na sznycelku ale można również wrzucić taka 1 porcję na 6 sznycli i podlać pół na pół woda i śmietanką - sos w 5 minut a pachnie nieziemsko.Do zup też wrzucam.
izolek 2012-09-13
Z R O B I Ł A M i już jadłam!!!
Właśnie wrzuciłam do zupy a jutro będzie do ryby.
Córka już się "uśmiecha", że chce do klusek.
Rewelka. Dzięki wielkie.
Pozdrówki.