Knedel ziemniaczany z mięsem na parze

Knedel ziemniaczany z mięsem na parze

Lubię delikatne pulchne knedle - i z farszem mięsnym i z warzywnymi i sam np. w grzankami - taki czeski knedel do sosów .Robi się je szybko pod warunkiem , że wykorzystujemy to co nam zostaje np. ziemniaki z poprzedniego dnia , mięso z zupy , sos z którym taki knedel podamy .

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/09/knedel-ziemniaczany-z-miesem-na-parze.html

dodane na fotoforum:

anulkaz

anulkaz 2012-09-13

Śliczny ten knedel:)

jadpaw5

jadpaw5 2012-09-13

A ja dziś robiłam knedle ze śliwkami

jagodaa

jagodaa 2012-09-13

z całą pewnością taka rolada jest pyszna, ale nie ma nic wspólnego z czeskim knedlem

bunia

bunia 2012-09-13

jagodaa - a gdzie ja napisałam , że jest podobna do czeskiego knedla ? Napisałam ,,...Lubię delikatne pulchne knedle - i z farszem mięsnym i z warzywnymi i sam np. z grzankami - czeski knedel do sosów ..." -- chyba wyraźnie , że lubię knedle z farszem i czeskie z grzankami . Jedne z drugimi nie mają nic wspólnego po za tym , ze są smaczne .Zresztą Czesi robią swoje knedle w wersji drożdżowej lub ziemniaczanej i w kilkunastu innych odmianach więc co tu porównywać.

kris13

kris13 2012-09-13

O!takiego knedliska nie znam,a napewno pycha!!!

lilka13

lilka13 2012-09-14

2x robilam knedelki ze sliwkami, ciasto wyszlo mi pycha, nie dodawalam maki kartoflanej, czy do miesnego przepisu musze ? Uwielbiam knedlowe ciasto, z miesem jeszcze nie probowalam, czy moge zrobic kulki jak ze sliwkami, zamiast sliwek dam farsz wg. Twojego przpisu, co Ty na to ????? Mysle, ze tez bedzie OK ? Wyjda pyzy ;))) mam garnek na pare ale nieduzy, obawiam sie, ze mi nie wyjdzie tak jak Tobie buniu :)))

bunia

bunia 2012-09-14

lilka13-ja daję mąke ziemniaczaną bo lubie jak ciasto jest takie trochę śliskie jak w kluskach śląskich - ale zupełnie spokojnie można zrobić bez . Spokojnie możesz robić okrągłe kluchy z mięsem - też takie pyzy z gotowanych ziemniaków robię. Możesz nawet robić takie większe pyzy tzw cepeliny - obwijać je w folię jak knedel i tak gotować na parze po kilka sztuk a potem ostudzić i przed podaniem podsmazać na maśle na rumiano są pyszne

anetka

anetka 2012-09-14

ojej moglabym jesc jesc jesc

lilka13

lilka13 2012-09-14

dziekuje buniu, pozdrawiam serdecznie:)))

lilka13

lilka13 2012-09-17

http://www.garnek.pl/lilka13/22990075/pyzy-drobiowo-wolowe-pycha zrobilam, byly przepyszne !! pozdrawiam :))

pinecha

pinecha 2012-09-17

... bardzo ciekawe danie :-)

dodaj komentarz

kolejne >