Najwyższy czas przygotować grzyby na zapas . Suszone , w occie , szlachetne gatunki ( u mnie kurki i borowiki) duszone w maśle - no i oczywiście najprostsze czyli obgotowane i zamrożone . Te robie w 2 wersjach- krajanka i całe kapelusze . Robi się tak samo tyle , że małe całe kapelusze ciekawiej wyglądają potem w niektórych potrawach. Byle tylko sezon grzybowy był to potem w zimie będzie jak znalazł.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/09/grzyby-obgotowane-mrozone.html
dodane na fotoforum:
krynia2 2012-09-22
Niestety, grzybów u mnie nie........dziś mąż z córka znależli jednego prawdziwka i dwa kozaki.............może póżniej pokażą sie ............
bunia 2012-09-22
Ja żeruję na znajomych ( niestety sama do lasu sie nie wyprawię ) - na rynku boję sie kupować a w moim warzywniaku były jak do tej pory tylko kurki. Tak po woreczku robię ( susz dostałam ). Całe szczęście , że mam grzybiarzy wsród znajomych bo bym bez 1 sztuki została.
kris13 2012-09-22
i u mnie grzybów nie ma_niektórzy jeżdżą do Czech ale tam się chodzi po skałach,a ja nie mogę ;(
viki10 2012-10-27
ja troszkę nazbierałam, i też w woreczkach zamroziłam, ale nie mam pomysłu co z nich potem przyrządzić.... może Buniu podsuniesz pomysł? pozdrawiam serdecznie :)
bunia 2012-10-27
viki10 = ziemniaczki faszerowane grzybami, sos grzybowy, grzyby duszone z cebulka i koprem w śmietanie , zupa grzybowa --- popatrz w moich przepisach a na pewno cos znajdziesz
viki10 2012-10-29
duszone grzybki robiłam ostatnio dość często, ale ziemniaczki faszerowane chyba zrobię :))) dziękuję za pomysł