Perski pilaw z kurczakiem

Perski pilaw z kurczakiem

Czemu perski ? Bo pierwszy raz o pilawie przeczytałam w historycznej książce o Persji. Wtedy była to tylko enigmatyczna notatka nie wiele mi mówiąca ( byłam nastolatką ) .Ale zafascynowała . Potem kiedy potrawy z kuchni świata zaczęły docierać do nas pilaw był jedną z pierwszych potraw które zaczęłam robić. Nie zawiódł mnie - nadal pozostaje jedna z moich ulubionych potraw kuchni arabskiej.

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/10/perski-pilaw-z-kurczakiem.html

dodane na fotoforum:

wandy

wandy 2012-10-11

Przyznam ze bardzo ciekawy jest ten przepis. U mnie w miescie troszke trudno trafic na dobre oleje(nie poprostu odpowiedniego sklepiku). Jak mam okazje to zawsze sie zaopatruje,mam np.olej z sezamu wiec chyba moglabym zastapic ten z pestek winogron. A moze sie jeszcze wybiore do Bielefeld,tam szybciej dostane np. szafran czy olej z pestek winogron.
Pozdrawiam slonecznie. Wanda

bunia

bunia 2012-10-11

wandy- nie używaj oleju z sezamu - on jest tylko do doprawiania nie da sie na nim smażyć bo ma bardzo intensywny smak. To bardziej przyprawa niż olej.
Ja kupuje z pestek winogron - on wcale nie jest jakiś specjalny ( tłoczy sie go niejako przy okazji robienia wina ) . Mozesz spokojnie używać wszedzie tam gdzie ja pisze z pestek winogron - olej słonecznikowy . Zamiast szafranu który jest drogi mozesz kupic kurkumę ( barwi też na żółto) bo z szafranem trzeba bardzo ostrożnie - daje się 3-4 nitki i to starczy dla koloru bo jak sie da wiecej to ma gorzki posmak.A pilaw jest pyszny- spróbuj kiedyć.

izolek

izolek 2012-10-11

A ja po prostu lubię pilaw.
Najczęściej taki "na winie".
Dobry ryż, dobry bulion, ew. warzywa czy miesięso,
przyprawy i cierpliwie podlewam po troszkę.
Proste i dobre danie jednogarnkowe.
Może to profanacja ale...trudno!
Smaczności.

krynia2

krynia2 2012-10-11

Nigdy nie robiłam tej potrawy więc czas .............

yolly

yolly 2012-10-12

na pewno smaczny....

baskadm

baskadm 2012-10-13

Pilaw jadałam dawno temu w Gruzji,
z jednej wspólnej misy...
Było pyszne :))))))

gosica0

gosica0 2012-10-14

bardzo smaczna potrawa):) Buniu ,
a granat bardzo ożywia potrawę
pozdrawiam :)

jonna

jonna 2012-10-28

Podziwiam Twoją "twórczość", gastronomiczną......Za ryżem nie przepadam, nie wiem dlaczego, ale tyle smacznych potraw można zrobić z ryżem, że może się przekonam do niego.....

dodaj komentarz

kolejne >