Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną

Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną

Przepis bierze udział w Konkursie ,,Smakowita Pajda to kulinarna frajda! ,, zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.

Muszę przyznać, że nie zetknęłam się z wymienionymi produktami. Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też :). A co najważniejsze wreszcie mam produkt który pozwoli mi przygotowywać wiele wegetariańskich potraw dla znajomych którzy nie jadają mięsa - takich w których zastąpienie masła, smalcu czy innych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego oliwą lub olejem nie wpływało korzystnie na ich smak.

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/02/zielone-pierogi-z-kasza-i-cebulka.html

dodane na fotoforum:

szosa

szosa 2014-02-01

A tutaj zawsze smacznie :))

pozdrawiam ;))

olga22

olga22 2014-02-01

a co to jest ten smalczyk bez smalcu??

alik61

alik61 2014-02-01

mnie też "pasi";)))...tylko troszkę...za drogi:(

bunia

bunia 2014-02-01

alik61- a po ile kupujesz ? U mnie 3,96 zł za opakowanie - kupiłam to z ziołami ogrodowymi i to z jabłkami i cebulką w pierwszym momencie dla Mamy bo ,, jęczy" , że jej nie chcę zrobic normalnego ( już lecę przy jej cukrzycy dawać jej smalec ze skwarkami) - a ten niech sobie ztrochę zje .

luna19

luna19 2014-02-01

a do mnie nie przemawia ten niby smalczyk.. nie chce go nawet próbowac

bea73

bea73 2014-02-01

miłego wieczorku i dobrej nocki z kolorowymi snami...

bunia

bunia 2014-02-01

luna19- to samo co normalny smalec domowy to to nie jest , ale wśród moich znajomych jest wielu wegetarian i przy robieniu potraw które Oni chca jadać nie zawsze starcza olej czy oliwa - wtedy powinien się sprawdzać taki zamiennik. No i np. Mama przy cukrzycy go zje a normalnego jej nie dam. Jak piszesz jeszcze nie próbowałaś - odrzałuj 4 zł i spróbuj - może się przekonasz - bez próbowania nie stwierdzisz czy Ci odpowiada czy nie.

beata16

beata16 2014-02-01

Ładnie u Ciebie, tak swojsko.Pozdrawiam

bahus

bahus 2014-02-01

Dla mnie to tak jak szynka czy golonka z kurczaka. Chwyt reklamowy i promowanie kolejnego gotowca-bubla.

bahus

bahus 2014-02-01

Pierogi podane w bardzo ciekawy sposób...aż ślinka leci na sam widok...

bunia

bunia 2014-02-02

Bahus - pewnie , ze konkurs to promocja - tyle, ze akurat tego produktu bublem bym nie nazwała. Sam wiesz jakie ograniczenia są przy różnych dietach i jak sie chce choc namiastkę zakazanego produktu zjeść.A do tego dieta wegetariańska. U mnie częśto był z tym problem bo ci ,,mięsni,, nie mieli ochoty na potrawy na oleju a wegetarianie nie mogli na smalcu czy maśle trzeba było by robić na 2 garnki. Z przyjemnością zrobię leczo, zupę cebulową czy takie pierogi .Nawet razowiec posmarowany tym ,,udawanym smalcem" z plasterkami kiszonego ogórka jest ,, zjadliwy,,- a normalnie smalec w moim domu to produkt zakazany. A co do szynki czy golonki z kurczaka - to nie rozumiem ? Do nazwy bym sie przyczepiła - ale do wędliny jeśli smaczna już nie. Nie będź taki rygorysta- nie uwierzę, że wędlin drobiowych nie jadasz .
Ja w każdym razie mam zabawę biorąc udział w tym konkursie bo mogę wymyślić parę potraw dla wegetarian - a nam to nie zaszkodzi.

bunia

bunia 2014-02-02

I jeszcze jedno- nie wiem czemu skupiasz się Ty i inni na użyciu w przepisie smalczyku ? , a nie dostrzegasz samego przepisu , który jest wg mnie bardzo ciekawy - bo i ciasto na pietruszkowej wodzie o intensywnie zielonym kolorze ciekawe i smaczne - i delikatny farsz z kaszy , prażonej cebulki z ziołami też fajny . Przecież jeśli ktoś ma zastrzeżenia do smalczyku może użyć smalcu, masła czy oleju - choć moim zdaniem pierogi nie staną się przez to smaczniejsze.

bahus

bahus 2014-02-02

Bubiu - oczywiście, że jadam wędliny z drobiu. Śmieszą mnie tylko nazwy wędlin drobiowych od lat zarezerwowane dla wieprzowiny. Co do smalczyku to przypominają mi się czasy wyrobów czekoladopodobnych. :D Tu jest bardzo podobnie. Gdyby nazwano ten produkt np margaryna z czymś tam, czy jakaś tam; to by było ok. Ale nazywanie tłuszczy roślinnych tak jak tłuszcze zwierzęce to moim zdaniem przegięcie marketingowe "nastawione" właśnie na tych, którzy z różnych powodów ich (tłuszczy zwierzęcych) unikają. Nie traktuj proszę moich uwag jako czepianie się. Po prostu wyraziłem tylko swoją opinię. Co do przepisu to jest bardzo fajny choć ja będąc wegetarianinem zastąpiłbym go masłem ale wtedy przepis nie mógłby wziąć udziału w konkursie. I to oczywiście rozumiem.

bahus

bahus 2014-02-02

Przepraszam za literówkę w Twoim nicku.

bunia

bunia 2014-02-03

Bahus - co do nazw masz 100 % racji . Może mogło by się nazywać samo Smakowita Pajda bez tego dopisku smalczyk.

A co do używania - wegetarianin nie zastąpi go masłem bo produktów od zwierzęcych nie używa a masło , mleko , śmietana, jajka , miód itd pochodzą od zwierząt. Do wyboru ma tylko oleje - a z tych jest ten smalczyk zrobiony.

dodaj komentarz

kolejne >