Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Nerki wieprzowe :

Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .
Czas : 1-1,5 godziny + 5 godzin moczenie

Składniki :
kg nerek
4 cebule
5 dag smalcu
1 marchewka
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu ( na zasmażkę )
½ litra wody
majeranek

Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia. Włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew ( można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach ) , bulion Knorra .Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na smalcu ) i dodać ją do nerek. Doprawić pieprzem , papryką i majerankiem .

Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu .Tak doprawione nerki są moim zdaniem smaczniejsze .

dodane na fotoforum:

waszka

waszka 2008-08-29

śliczny kwiatuszek z ogóreczka:)

qchcik

qchcik 2008-11-03

Lubie nerki. W ogole lubie podroby. Zreszta lubie chyba wszystko. Przepis jest bardzo ciekawy, jutro bede probowal. Pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >