Polędwica wieprzowa w winie z grzybami i śliwkami

Polędwica wieprzowa w winie z grzybami i śliwkami

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
http://garkulinar.jun.pl/index.php


Polędwica wieprzowa w winie z suszonymi borowikami i śliwkami :

Szybkie , proste , danie wzorowane na kuchni francuskiej i staropolskiej. Bardzo smaczne. Doskonale smakuje z makaronem wstążki .
Czas :45 minut

Składniki : 30 dag polędwicy wieprzowej
6 kapeluszy suszonych prawdziwków ugotowanych + 1/2szklanki wody
z gotowania
10 suszonych śliwek
2 kieliszki wina białego pół wytrawnego Rieslinga
grubo mielony czarny pieprz
3 łyżki masła
sól
2 łyżki usiekanej szalotki
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%

Polędwicę przekroić na 3 części . Delikatnie rozklepać dłonią formując owalne kotleciki . Posypać pieprzem . Oprószyć mąką i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni . Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotkę i zeszklić ją .Dodać ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i śliwki. Włożyć mięso , podlać winem i wywarem z gotowania grzybów .Dusić 20 minut. Wlać śmietankę i gotować tak długo aż sos odparuje do połowy. Doprawić solą i pieprzem .Podawać z makaronem wstążki .

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


(brak komentarzy)

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies