Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku

Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku

Z reguły botwinkę zakwaszałam odrobiną soku z cytryny ( octu nie lubię). Ale ostatnio testuję sumak. Jest to dla mnie mało znana przyprawa i muszę ja dopiero poznać. Jej cytrynowo-pieprzny smak doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju surówek . Wiem też , że jest stosowany do innych potraw w kuchniach strefy śródziemnomorskiej i Azji Mniejszej.
Ale najpewniejszym sposobem jest po prostu sprawdzać do czego przyda sie w mojej kuchni. Botwinkę doprawia doskonale.

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/05/rosoowa-botwinka-ze-szczypta-sumaku.html

dodane na fotoforum:

sylwia4

sylwia4 2014-05-01

Pyszne ; )), zapraszam do mnie na małe ‘co nieco’ ;)
Pozdrawiam ;)

babcia1

babcia1 2014-05-01

Buniu ale czy wszystkie sumaki są jadalne czy są wyodrębnione gatunki ..u córki sumak obficie kwitnie i potem stoją te wiechy ..wiem że ponoć ze sumaka też pyszna herbatka jest ?

bunia

bunia 2014-05-01

Nie mam pojęcia - tego co czytałam to raczej nie . Ten co jest w sprzedaży to sumak garbarski , wiem że któryś jest trójący - raczej nie eksperymentuj z dziko rosnącymi . Ja kupiłam dużą paczke ( 50 g) w AleDobre.pl za 7,99 zł to mi starczy na długo.Herbatki nie próbowałam muszę zrobić napar - może być smaczny bo sumak jest kwaskowaty.

babcia1

babcia1 2014-05-01

Dzięki za odpowiedź nie bedziemy eksperymentować z tym sumakiem od córki..

pola6

pola6 2014-05-02

Uwielbiam botwinę.
Życzę miłego weekendu.

bea73

bea73 2014-05-02

dzień dobry... wpadłam życzyć miłego piąteczku!

dodaj komentarz

kolejne >