Z reguły botwinkę zakwaszałam odrobiną soku z cytryny ( octu nie lubię). Ale ostatnio testuję sumak. Jest to dla mnie mało znana przyprawa i muszę ja dopiero poznać. Jej cytrynowo-pieprzny smak doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju surówek . Wiem też , że jest stosowany do innych potraw w kuchniach strefy śródziemnomorskiej i Azji Mniejszej.
Ale najpewniejszym sposobem jest po prostu sprawdzać do czego przyda sie w mojej kuchni. Botwinkę doprawia doskonale.
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/05/rosoowa-botwinka-ze-szczypta-sumaku.html
dodane na fotoforum:
babcia1 2014-05-01
Buniu ale czy wszystkie sumaki są jadalne czy są wyodrębnione gatunki ..u córki sumak obficie kwitnie i potem stoją te wiechy ..wiem że ponoć ze sumaka też pyszna herbatka jest ?
bunia 2014-05-01
Nie mam pojęcia - tego co czytałam to raczej nie . Ten co jest w sprzedaży to sumak garbarski , wiem że któryś jest trójący - raczej nie eksperymentuj z dziko rosnącymi . Ja kupiłam dużą paczke ( 50 g) w AleDobre.pl za 7,99 zł to mi starczy na długo.Herbatki nie próbowałam muszę zrobić napar - może być smaczny bo sumak jest kwaskowaty.
babcia1 2014-05-01
Dzięki za odpowiedź nie bedziemy eksperymentować z tym sumakiem od córki..