Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Sos grzybowy Babcigramolki :
Znany , prosty, smaczny sos.
Czas : 30 minut
Składniki :10 kapeluszy grzybów suszonych
250 ml wody
½ kostki bulionu warzywnego Knorra
100 ml słodkiej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego
Grzyby namoczyć i ugotować . Wyjąć , pokroić drobno. Rozgrzać masło z oliwą i wsypać na nie mąkę . Rozmieszać . rozprowadzić wywarem z grzybów. Dodać usiekane grzyby, śmietankę , bulion , sos sojowy . Zagotować . Doprawić do smaku wg potrzeby
dodane na fotoforum:
dzastus 2009-11-06
Buniu jak będziesz tu przy okazji to mam pytanie mniej wiecej ile to bedzie dkg grzybów- te 10 kapeluszy- sosik wygląda rewelacyjnie :)
bunia 2009-11-06
dzastus - nie mam pojęcia .Nigdy grzybów nie brałam na wagę tylko na ,, oko " .Pewnie chodzi Ci o to ,że jak się nie ma swoich zebranych to trzeba kupić .Mogę co najwyżej określić to tak grzybów pokrojonych lub pokruszonych wzięła bym taką jedną sporą garść .