Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki :

Na całym świecie gotuje się potrawy podobne w sposobie przyrządzenia i użytych składnikach do gołąbków. Z bardziej znanych są te zawijane w liście winogron lub bambusa .
Czas : 1 godzina

Składniki :30 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
10 dag ryżu
3 łyżki rodzynek
2 łyżki usiekanych liści świeżej mięty
1 duża cebula
1 łyżeczka maggi w płynie
olej z pestek winogron
Vegeta
½ litra bulionu wołowego ( może być z kostki Knorra lub innego )
½ łyżeczki mielonego pieprzu
30 dużych liści winorośli

Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .

dodane na fotoforum:

maniek1

maniek1 2008-09-13

juz ide do kuchni Dobranoc:))

bunia

bunia 2008-09-14

Pa pa spotkamy się potem.

cypryjka

cypryjka 2008-12-19

dobry wieczor :) cypryjskie golabki robione sa bez rodzynek, rodzynki to specjalnosc grecka ale wtedy bez miesa....... :)
podziwiam twoj talent kulinarny i galerie... pyszna :)))

bunia

bunia 2008-12-19

cypryjka- ale mi się trafiłaś . Podaj proszę oryginalny przepis jak masz . Ja swój wyczytałam w necie - nie było proporcji tylko mniej więcej jak robić , trochę dopasowałam .Smaczne były. Ale z przyjemnością zrobiła bym takie oryginalne.

cypryjka

cypryjka 2009-01-14

golabki w lisciach winogron - koupepia:
przepis na 2 kg miesa mielonego, jak sie robi mniej to i reszty analogicznie mniej ;) ja nie robie mniej bo sie mi nie oplaca, chce miec obiad na dwa dni.... ;)))

I) pomidory pokroic w mala kostke (to sie lepiej rozpraza) tak zeby bylo ich ok. 1.5 litra objetosci, dodac 2 duze cebule posiekane w drobna kostke, i posiekana pietruszke (tyle zeby ja bylo widac czyli sporo), posolic, popieprzyc do smaku, rozkruszyc dwie pelne garscie miety suszonej..... prazyc do skutku, na jednolita mase....powinno byc tego polowa mniej wiecej poczatkowej objetosci....
II) mielone mieso wieprzowe lub pol-na-pol z wolowym podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju tak zeby nie bylo "zywe" i zeby bylo "oddzielone od siebie"..... nieustannie mieszajac.......
III) liscie krotko podgotowac partiami w wodzie tak zeby tylko stracily zywy zielony kolor, nie wiem ile ich trzeba, trudno mi wytlumaczyc, sporo.....
IV) w duzym garnku zmieszac ze soba pomidory, mieso i 2 szk...

cypryjka

cypryjka 2009-01-14

IV) w duzym garnku zmieszac ze soba pomidory, mieso i 2 szklanki umytego ale nie ugotowanego ryzu
V) na rozlozonym nerwami do gory lisciu ulozyc mniej wiecej lyzke farszu i zawijac jak polskie golabki... liscie nie powinny miec ogonkow bo twarde to... ;)
VI) golabki uklada sie slimakowo w garnku (najlepiej teflonowym bo lubi sie przypalac) wylozonym na dnie liscmi winogronowymi
VII) po wierzchu rozkruszyc kostke rosolowa, przykryc lisciami, polozyc pasujacy dosc ciezki talerz, zalac goraca woda tak zeby talerz byl przykryty, gotowac na malym ogniu 45 minut od chwili zagotowania tak zeby pykalo..... wylaczyc, zostawic zeby sie "ustalo" jeszcze z godzinke....... jesc solo skropione cytryna lub z salatka grecka i swiezym chlebkiem ;) kali orexi, smacznego ;)

cypryjka

cypryjka 2009-01-14

;) przepraszam, rozpisalalm sie............ ;) pozdrawiam, i powodzenia!!

dodaj komentarz

kolejne >