Grzyby duszone

Grzyby duszone

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
http://garkulinar.jun.pl/index.php


Grzyby duszone :

Grzyby duszone to smakowite danie do zrobienia nie tylko w sezonie ale i po za nim. Zawekowane w słoiku lub zamrożone wymagają tylko podduszenia z cebulką i doprawienia. Doskonałe szybkie danie .
Czas : 30 minut

Składniki :1 litrowy słoik duszonych grzybów ( lub odpowiednio tyle samo grzybów
obgotowanych mrożonych )
4 cebule
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka mąki
przyprawa typu Jarzynka , Vegeta lub Ziarenka Smaku
pieprz mielony
4 łyżki usiekanego koperku

Cebule obrać i drobno usiekać . Zeszklić na tłuszczu . dodać duszone grzyby , koperek . Dusić ok. 30 minut. Doprawić przyprawami . Zagęścić mąką . Wlać śmietanę . Podawać z ziemniakami , kluseczkami , makaronem lub chlebem .

( Grzyby duszone : Maślaki , podgrzybki lub inne grzyby oczyścić , umyć , pokroić . zalać wodą i obgotować . Zlać wodę i zalać grzyby ponownie . Gotować ok. 40 minut. Odcedzić . Włożyć do słoików . Wekować 20 minut. Zostawić na 2 dni i powtórzyć wekowanie jeszcze raz przez 20 minut .)
Jeżeli nie mamy własnych zawekowanych grzybów duszonych można użyć gotowej mieszanki grzybów duszonych mrożonych .

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


(brak komentarzy)

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies