Kapuśniak z kiszonej kapusty- zwyczajny Babcigramolki

Kapuśniak z kiszonej kapusty- zwyczajny Babcigramolki

Kapuśniak z kiszonej kapusty – zwyczajny Babcigramolki :

Kapuśniak często gości na naszym stole. W zasadzie to bardzo dużo jego odmian. Ze słodkiej kapusty i z kiszonej. Na wieprzowinie, baraninie, wędzonce. Zaciągany zasmażka i bez niej. W zasadzie wszystkie wersje są smaczne. Ten jest jednym z najprostszych.
Czas : 1 godzinę

Składniki : 2 kości od schabu z mięsem ( lub 30 dag żeberka, biodrówki )
30 dag wołowiny rosołowej
włoszczyzna
25 dag kiszonej kapusty ( raczej nie za bardzo kwaśnej )
3-4 ziemniaki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka kminku
1 grzybek suszony
maggi w płynie

Zalać mięso i kostki od schabu 1 litrem wody .Wrzucić pokrojone ziemniaki , włoszczyznę ( wg upodobania w całości lub rozdrobnioną ), kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok. 30 minut. W osobnym garnuszku nastawić zalaną 2 szklankami wody kiszoną kapustę ( jeśli była bardzo kwaśna to przepłukać ją ). Gotować kapustę również 30 minut. Po tym czasie dodać kapustę razem z wywarem do garnka z mięsem i dalej gotować jeszcze przez 30 minut. Wyjąć włoszczyznę i mięso. Obrać czyste mięso od kostek. Można je włożyć do zupy lub użyć na pierogi lub krokiety. Zupę doprawić . Jeśli ktoś lubi można zrobić zasmażkę i zaciągnąć nią zupę .
Można też dodać podsmażonej na złoto cebulki .

dodane na fotoforum: