Szkockie jajka

Szkockie jajka

Przepis z kuchni angielskiej. Robione z takich samych składników co nasz klops z jajkami czy ,, jaskółcze gniazda „. Oczywiście w wersji oryginalnej jak na mój smak za mało doprawione. Proponuje dosmaczać po swojemu.
Czas : 40 minut

Składniki :
5 jajek
1 średnia cebula
0,25 dag mięsa mielonego ( te są z drobiowego )
bułka tarta
sól
pieprz biały mielony
½ łyżeczki musztardy
tłuszcz do głębokiego smażenia ( podobno kiedyś smażono na łoju baranim lub smalcu-
teraz raczej jest to robione na oleju jak frytki )

Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć .Odsączyć .

dodane na fotoforum:

jargar

jargar 2008-09-26

mielony z jajeczkiem?

dyrek

dyrek 2008-09-26

U mnie w domu to mielony z jajkiem. Robię tez z ogórkiem albo piórkami cebuli.

cudolik2

cudolik2 2008-09-26

Bunia-spij dobrze!i sie wyspij,bo jutro zastosujemy"nauke pieczenia ciastek"!Pozdrawiam cieplutko i milych snow!

bunia

bunia 2008-09-26

cudolik2 -
Czemu się znęcasz ?
Co ja Ci zrobiłam ?
Mnie na stare lata do pieczenia ciast chcesz zagonić.
Litości nie znasz ?
A miała być taka ładna sobota.
Miałam sobie powyciągać te wszystkie przyprawy które sobie przywiozłam i pokombinować -może z tamaryndowcem ? A może z kandyzowanym mango, albo asafoetidą ( nie mam nawet pojęcia jak to stosować wiem tylko że z kuchni hinduskiej ).
A ty takie horrory mi szykujesz .
Wstydź się .

A tak na poważnie dzięki za pomysł. Jak Ci się uda przekonać mnie do pieczenia to chyba pomnik Ci postawie .
Pa pa

kropka7

kropka7 2008-09-26

Etam zaraz szkockie, przecież widać że kurze hi, hihi
ale fajnie wygladaja, i pewnie doskonale smakują....

barossa

barossa 2008-09-26

zapraszam do zwiedzania:)i dziękuję za odwiedziny ,miłego piątkowego wieczoru....chyba coś przekąszę jakoś smaczku nabrałam;)))

dyrek

dyrek 2008-09-26

Dam Ci przepis na ciasto, które wcale nie trzeba ukręcać. Wychodzi zawsze. Spróbujesz? Wszystko trzeba tylko wymieszać i potem piec. Nawet z zakalcem świetnie smakuje i rzadko zostaje na drugi dzień.

bunia

bunia 2008-09-26

dota2002
Jesteś najlepsza .Takie ciasto o jakim piszesz to akurat na moje możliwości.Z chęcią skorzystam. Pa pozdrawiam .

barbarossa - już idę - dzięki za zaproszenie

kropka7 - angielska wersja jak zwykle , jak dla mnie za mało doprawiona . Trzeba moim zdaniem dodać Np majeranku . Poeksperymentuję i zobaczymy która wersja będzie najlepsza. Te jadłam z chetneyem z mango -też wersja angielska ( ale już się zabieram za dosmaczenie ,żeby był bardziej pikantny.
Anglicy lubują się w słodkawych chetneyach - ja wolę ostrzejsze. To co u nich jest ostre- dla mnie jest łagodne. Dziwne , bo przecież wiele przejęli z kuchni indyjskiej.

zuzia40

zuzia40 2008-09-26

Buniu masz przepięknie apetyczną kuchnię serdecznie pozdrawiam a z przepisów zapewne nie raz skorzystam dziękuję:-)))

lussi44

lussi44 2008-09-26

jeżeli za chwilkę zobaczysz mnie u siebie, to znacy, że nie wytrzymałam widoku tego pysznego jedzonka...ale wtedy tak prędko mi się nie pozbędziesz...zostanę u Ciebie na lekcji gotowania...dobrej nocy życzę i zmykam od Ciebie, bo zjem zaraz ekran, a na noc miałam już nic nie jeść hihi

bunia

bunia 2008-09-26

lussi44 - a wpadaj i to już . Czekam . Lodówka w różne dziwolągi zaopatrzona ( jeszcze - bo dopiero wróciłam od córy z Anglii przywożąc limit bagażu na 2 osoby )( ubrania poszły w podręczny ). Mam zabawy na najbliższe kilka miesięcy. Znowu będą eksperymenty z kuchnią hinduską , angielską , szkocką , walijską . Mam zamiar spróbować wreszcie używać w kuchni lawendy . Sos miętowy angielski już oswoiłam , to może i z lawendą się uda.
No to co ? Czekam i idziemy do kuchni ?

dyrek

dyrek 2008-09-27

Bardzo się cieszę, że wygrałam mini konkurs. Podaję przepis znaleziony w necie.
Ciasto z jabłek u mnie w domu nazywa się
KUBKOWE
4 kubki jabłek - obranych i pokrojonych w kostkę
1 1/2 kubka cukru - zasypać jabłka i pomieszać
2 jajka - dodać i pomieszać
2 kubki mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łużeczki proszku do pieczenia
1/2 kubka rodzynek
1/2 kubka orzechów włoskich - pokrojonych
1/2 kubka roztopionego tłuszczu (dodałam olej i też nie było źle)

Wsypuję do miski w podanej kolejność. Mieszami i wysypuję na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Piekę w temp.170*C ok 50min (nieraz dłużej)
Kubek dobieram w zależności od tego na jaką blachę chcę mieć ciasto. Jeśli bardzo duży kubek (nieraz garnuszek) to daję 3 jajka

SMACZNEGO

skiba7

skiba7 2008-09-27

świetne przepisy.....

bunia

bunia 2008-09-27

doda2002
Jesteś boska !
Idę po jabłka . Tylko zaraz uprzedzam ,że muszę sobie przełożyć te proporcje na możliwości naszego domu - bo tą ilość to bym miała na tydzień .Ja mogę upiec kwadrat 20 na 20 cm . Tak na moje to będzie jakieś 1/4 twoich proporcji . Upiekę i zdam relację .Pa

dyrek

dyrek 2008-09-27

To weź kubek do herbaty. Będzie w sam raz na małą tortownicę. To ciasto raczej niewiele rośnie.

bunia

bunia 2008-09-27

Za późno ! Ciasto już w piekarniku . Zobaczymy co wyjdzie.

cudolik2

cudolik2 2008-09-27

Bunia..pisz zaraz co Ci z tego wyszlo!Bardzo sie niecierpliwie...(bo na "moje oko",w przepisie jest malo produktow"mokrych").Ciekawe co Ci wyjdzie...

dyrek

dyrek 2008-09-27

Ciekawa jestem co Ci wyszło. Można próbować gdy przestygnie. Gdy pierwszy raz piekłam to niestety nie zdążyło doczekać się do podwieczorku. Jeszcze letnie było całe skonsumowane. Moja znajoma daje trochę mniej cukru. Ja zawsze sypię tyle cukru co wlewam herbaty - czyli nie do czubka szklanki.

kofta73

kofta73 2008-09-27

i po co ja tu wlazłam o tej godzinie???
mniamuśnie tu u Ciebie ;)
pozdrawiam

pamela5

pamela5 2008-09-28

Robilam takie...są bardzo smaczne i ładnie wyglądają:-)))
Kiedyś panierowałam w wiórkach kokosowych...fajnie to wyglądało. Wiórki nie ciemnieją podczas smazenia, więc ładnie kontrastują z złotym kolorem usmażonego mięsa;-)))
Twoje też wyglądają ślicznie:-)))...są całe w złocistym kolorze:-)))

brygida

brygida 2008-10-01

to jeszcze ujdzie,ale ja lubie na cieplo je

bunia

bunia 2008-10-01

brygidko- one są na ciepło ( podjadałam z chetneyem z mango na ostro - nie takim jak kupują słodkawym ).

kinia21

kinia21 2011-04-13

robię szkockie jajka z mielonym i sa pycha najlepiej z mielonym z indyka i sosem musztardowym! pycha...sos to tylko jogurt naturalny i musztarda...pewnie gdyby nie dieta dukana gdzie ten przepis znalazłam nie zakochałabym się w tym orinalnym skamu ale ja je pieke w piekarniku:) pozdrawiam doskonałą kucharkę:)

dodaj komentarz

kolejne >