Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym :

Leniwe na słodki to ulubione danie moich wnuków .
Czas : 30 minut

Składniki
50 dag tłustego białego sera ( takiego jak na sernik )
2 jajka
szklanka mąki + 2 łyżki
cukier waniliowy
szczypta soli
¼ kostki masła
200 mll słodkiej śmietanki
2 szklanki jeżyn ( mogą być mrożone )
aromat waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier do posypania

Wymieszać ser z mąką , jajkami , szczyptą soli,proszkiem, aromatem waniliowym . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałeczki . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić.
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę. Rozprowadzić śmietanką . Dodać cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn .Chwilę gotować.

Podawać kluski polane sosem , posypane resztą jeżyn i posypane cukrem.
Dzieci takie kluski uwielbiają .

dodane na fotoforum:

lenna21

lenna21 2008-11-10

a myslałam że to chrupki kukurydziane

barossa

barossa 2008-11-10

pyszności,spróbuję zrobić:))

halinag

halinag 2008-11-10

sosik pycha widzę dzięki za przepis Buniu...........pozdrawiam

sparow

sparow 2008-11-10

mniamusne klusalki ..nym nym....:)

sparow

sparow 2008-11-10

pa....moja mamcia takie podobne mi zawsze wykonywala....:)

niema

niema 2008-11-10

o jakie pyszne bardzo;))

diabelek

diabelek 2008-11-10

oj Buniu jaki smakolyk!!!!!!!!!!!.........milutkiego popoludnia;-)))))

uszata

uszata 2008-11-10

mniammmmmmmmm!!!!!!!!!!!!

pamela5

pamela5 2008-11-10

Bunieczko..nie tylko dzieci uwielbiają:-))))) Ja też uwielbiam!! :-)))....Robię podobne :-)))

tola75

tola75 2008-11-10

Miłego i radosnego dnia życzę:)
Pozdrawiam:)

dbusa

dbusa 2008-11-10

BUNIA lece do pracy, wroce o 7 wieczorem, prosze o lekki obiadek
cos z ryby + ryz
Milego dnia NIESTRUDZONA KOCHANA KUCHARECZKO

yvonne7

yvonne7 2008-11-10

no ledwo wróciłam a już mi znowu ślina kapie :)))

hulabula

hulabula 2008-11-10

Apetycznie wygląda mniam:P

minia

minia 2008-11-10

Pysznie wyglada.

bunia

bunia 2008-11-10

A teraz Wam się do czegoś przyznam .Ze mnie taki dziwoląg ,że nie jadam niczego na słodko (no czasem knedle , czy pierogi z owocami - ale tylko czasem ). Robię bo wszyscy lubią , a potem odkładam porcję dla siebie i zjadam ze śmietaną i solą .Od dziecka nie znoszę obiadów na słodko, zup mlecznych i takich tam . Możecie sobie wyobrazić jakie katusze cierpiałam jak dzieci były małe .Mąż i dzieciaki żądali kaszki manny na mleku jeszcze najlepiej z sokiem a ja prawie płakałam nad garnkiem . Dzieciaki dorosły , ale wyrosło następne pokolenie miłośników klusek na słodko .I nie mam wyboru- robię - nie jadam .

cudolik2

cudolik2 2008-11-10

Nie bede ukrywac....zjadlabym cos takiego,tymbardziej,ze nigdy z jezynami nie jadlam...Bardzo slicznie wyglada to danie:))))Milego wieczoru!

bunia

bunia 2008-11-10

cudolik2- robię ze wszystkimi owocami jagodowymi , zależy co jest w zamrażalniku .Jak są jagody to z jagodami, jak maliny to z malinami .( wiśnie , truskawki też ).

irys46

irys46 2008-11-10

Ja też lubię!!!

kacper1

kacper1 2008-11-11

Ale apetycznie wyglądają aż mi ślinka cienkie.

brygida

brygida 2008-11-11

ciekawe,ciekawe,nie jadlam takich..

madziaj

madziaj 2008-12-05

zrobiłam - dzieci "zniszczyły" po ogromnej porcji. Jeszcze raz wielkie dzięki za inspirację i przepisy:)

logi2

logi2 2009-02-20

czy ktoś czyta tak naprawde te przepisy , do czego potrzebny jest tutaj proszek do pieczenia ( a jest w przepisie ) , jakoś nikt sie tym nie zaineresował a może ja się nie znam na gotowaniu !!??

bunia

bunia 2009-02-20

logi2-Odrobina proszku do pieczenia dodana do klusek leniwych sprawia ,że są bardziej puszyste , tak samo naleśniki. Nie wszyscy dodają proszek - ja tak. Proponuję spróbować i zobaczyć różnicę

dodaj komentarz

kolejne >