Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki z lanymi kluskami :
Po wyluzowaniu piersi i udek kaczki zostaje cała masa mięsa na kościach grzbietu, skrzydeł, żeber itd. . Doskonale nadają się na krupnik lub rosół .A z obranego mięsa można zrobić pierożki ( krokiety, naleśniki, samosy ).

Czas :1,5 godziny

Składniki :

½ kaczki -bez wyluzowanej piersi i odciętego udka ( samo chude mięso ) , ze wszelkimi tłuszczykami
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
kilka liści lubczyku ( jak nie ma to trudno )
2 suszone grzyby
2 kostki bulionu z kury Knorra ( lub przyprawa do zup w płynie )
1 goździk
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
maggi w płynie
pokrojona natka pietruszki


Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.

Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .

Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .

dodane na fotoforum:

milena3

milena3 2008-12-06

Kluseczki wyglądają wyśmienicie...
Pozdrawiam!

erminia

erminia 2008-12-06

oj, Bunia :) Ty to potrafisz przywalic czlowiekowl ;)))) smacznego :))))

allright

allright 2008-12-06

miłego mikołajkowego dnia....obdarowywać innych cieszy jeszcze bardziej niż być obdarowanym....

kasiab

kasiab 2008-12-06

Na pewno Mikołaj nie ominie.....ale kluseczki super mimo ,że kupne... muszę uważniej rozejrzeć się po półkach sklepowych ...pozdrawiam ...

jagodaj

jagodaj 2008-12-06

Jakie równiutkie kluski...:)

yvonne7

yvonne7 2008-12-06

spróbuj dodać odrobinę słodkiej mielonej papryki - zobaczysz, jaki wspaniały efekt :)

barossa

barossa 2008-12-06

pycha!!a u mnie krupniczek,pierś z kurczaka ,kopytka i surówki z selera oraz z pekińskiej kapusty:))

starsza

starsza 2008-12-06

Jak na święto przystało to nieżle....

tezera

tezera 2008-12-06

mniam -/lubię każdy rosół,
ten z pewnością jest dobry:))pozdrawiam//.

zuza55

zuza55 2008-12-06

Ja staram się zawsze nie dodawać przypraw,jak z dobrego mięska i z włoszczyzną to wydaje mi się że kostki są już nie potrzebne:))

bunia

bunia 2008-12-06

zuza55- a zauważyłaś ,że ja nie soliłam rosołu. Kostki bulionowe daje zamiast soli i maggi . One mają w składzie glutaminian sodu to dodatkowo wydobywają smak .( wiem że są przeciwnicy glutaminianu , ale ja do nich nie należę , pasuje mi doprawianie Knorrem , ale nic nie stoi na przeszkodzie by je pominąć - każdy przecież doprawia po swojemu )

tp1968

tp1968 2008-12-06

...oj jak ja się przymierzam do kaczusi... a te co chodzą u sąsiada tylko drażnią moje podniebienie... pozdrawiam :)

cudolik2

cudolik2 2008-12-06

No,wlasnie,te kluseczki...juz mialam Ci sie pytac,jaka"maszynka",robilas te kluseczki,ze sa takie rowniotkie.....ale przeczytalam,ze kupilas...uff,bo zaraz mialabym zgryz,ze tak nie umiem.;)

malybok

malybok 2008-12-06

mój ukochany rosolek!!! mogę go pić szklankami!!! ale łyzką też zjem z kluseczkami... mniam niam ..:)))

bunia

bunia 2008-12-06

cudolik2- podobno są takie ,, druszlaki " przez które wyciska się ciasto na wrzątek i takie kluseczki wychodzą .Patrzyłam w sklepach ale nie trafiłam .Jak gdzieś wypatrzysz to daj znać z przyjemnością kupie .

cudolik2

cudolik2 2008-12-06

Jak znajde,to powiem Ci gdzie,ale jak na razie,to zostanie Twoj pomysl!!!Przecisne przez"druszlak"!!!Bardzo"efektowny"pomysl;)))

amelia9

amelia9 2008-12-06

witam milutkiego wieczorku zycze ;)))))) pozdrawiam :)))))

kochac

kochac 2008-12-06

mrrrr.. krolestwo za taki rosolek!! :)
pyyyychaaaa :)

andzia58

andzia58 2008-12-07

rosolek pyszny z kaczuchy:-) a przez co lejesz tak slicznie te kluseczki lane ze takie rowniutkie ? pozdrawiam..

piotr76

piotr76 2008-12-21

1,5 godziny pracy aby zjesc zupe? Musisz byc niezlym koneserem jedzenia.

bunia

bunia 2008-12-21

bielamor- każda zupa wymaga czasu .Szybko to można tylko chłodnik ( hi hi hi ). A tak na prawdę to zupy trzeba gotować długo bo cały cymes w tym by wygotować cały smak. Wiele zup to nawet najlepiej ugotować dzień wcześniej i drugiego dnia dogotować - dopiero są smaczne ( np fasolówka ).

dodaj komentarz

kolejne >