Najprostszy smalec ze skwarkami  wg Babcigramolki

Najprostszy smalec ze skwarkami wg Babcigramolki

Prosty smalec domowy ze skwarkami wg Babcigramolki:

Taki najprostszy smalec . Jak się ma przez przypadek nadmiar słoniny i coś z nią trzeba zrobić .

Czas : 4 godziny

Składniki :3 kg słoniny
1 kg kiełbasy ( zwyczajna, podlaska, śląska – jaka jest )
średnia główka czosnku
majeranek
sól
pieprz mielony
przyprawa typu Vegeta ( Jarzynka )

słoninę i kiełbasę zmielić ( osobno ). Słoninę topić w garnku na małym gazie często mieszając . Gdy stopi się na skwarki dodać zmieloną kiełbasę . Smażyć . Czosnek rozetrzeć z solą na miazgę . Do smalcu dodać czosnek , Pieprz mielony , Vegeta , majeranek . Wymieszać . Spróbować i jeśli trzeba doprawić . przelać do słoiczków lub kamionek .

Można dodać podsmażoną na złoto cebulkę .

Nauczona ostrą dyskusją jaka odbyła się jakis czas temu na innej stronie wyjaśniam >Być może w niektórych rejonach kraju smalcem nazywa się tylko wytopiony tłuszcz - sam , bez dodatków , a smalec ze skwarkami , cebulką i doprawiony nazywa się smalczykiem .U mnie w domu mówi się smalec na sam tłuszcz , a smalec ze skwarkami na taki. Nie będę się upierać kto mówi prawidłowo. Zresztą to chyba nie jest ważne .Ważne by smakowało.

dodane na fotoforum:

kochac

kochac 2008-12-09

najprostszy a najwieksza pychota!!!! :)

mniaaam :)

monik

monik 2008-12-09

OJ JAK JA TO UWIELBIAM,JESZCZE OGÓRASA KISZONEGO .NIEBO W GĘBIE!!!!

POZDRAWIAM!!!!

halinag

halinag 2008-12-09

Buniu a ja mam podobny przepis tylko jeszcze starte jabłko też pycha..........tylko zamiast kiełbasy podgardle lub boczek lub pachwina

elunia50

elunia50 2008-12-09

Miłego dnia :)) na zime jak znalazł do chlebka

udch95

udch95 2008-12-09

o,to ja lubię:))

luna19

luna19 2008-12-09

Smalczyk :))
W Grecji na wage złota :))
Na wyspie gdzie byłam w żadnym sklepie nie było smalcu, Grecy nie znają smalcu... Więc razem z koleżanką poprosiłyśmy szefa by z zaprzyjaznionej rzeźni przywiózł nam troche słoniny... Jakie było jego zdziwienie hehehehehe
powiedzial ze od smalcu sie pochorujemy.....
ale wreszcie przywiózł nam i to aż 2 kg słoniny ... o grubosci ok 1- 2 cm :(((
od razu w restauracji zesmażyłyśmy na smalczyk :))))
szefowa i inne kucharki krecily nosem że śmierdzi.... ale nam pachnialo jak cholera... :)))
zostawiłyśmy w chlodziarce do drugiego dnia .... aaaa potem na chlebek .... na szczescie nikt sie nie skusił hihihihihi mialyśmy wszystko dla siebie :)))))

bunia

bunia 2008-12-09

Ja z reguły robię smalec ze słoniny mieszanej z boczkiem .Dodaje potem do niego jeszcze usmażoną na złoto cebulkę i utarte jabłko i ze 2 łyżki mleka .Ale czasem zdarza mi się ,że dzieciaki kupują rąbankę .Mięso zużywają , a na słoninę kręcą głową .To znaczy przywożą do mnie z informacją -Ty to z niej coś zrobisz - a potem wypraszają smalec .Żeby nie było ,że jest sama słonina dodaje jakąś kiełbasę - taką zwykłą ,żeby nie podnosić kosztów . Ten smalec choć taki zwykły to wszystkim bardzo smakuje .

soopka

soopka 2008-12-09

Boże ....ile to kalorii.....nie każdy może pozwolic na taką rozpustę....pozdrawia,miłego dnia...:)

jolanka

jolanka 2008-12-09

Oj to trzeba zrobić ::))
Miłego dnia !

bunia

bunia 2008-12-09

soopka- po pół kromeczki - starczy na dłużej i cholesterolu nie będzie za dużo ( hi hi hi )

graniac

graniac 2008-12-09

pozdrawiam cieplutko i słonecznie:-))) i zapraszam na cisteczka:-)))

ewinek

ewinek 2008-12-09

do tego świeży chlebuś , kiszony ogórek ...i już jest królewska uczta :))
milutkiego dnia :)

halinag

halinag 2008-12-09

Buniu ten smalec jest pycha..przynajmniej się wie co się je
ja mam przepis na tą wersję drugą co podałaś ale ten też sobie zrobię

beata1

beata1 2008-12-09

Miłego dzionka i pozdrowionka:((((<>))))

cudolik2

cudolik2 2008-12-09

Nie wazne..jak zwal,tak zwal,ale ma byc pycha!,ten jest-bez watpienia;)Milego dnia!

reni1

reni1 2008-12-09

To jest wspaniałe na zimowe kanapeczki i jak pachnie...czuje aż tu...:)))pycha

bosia

bosia 2008-12-09

Taki smalczyk to uwielbiam :)
Miłego dnia-pozdrawiam :)

pamela5

pamela5 2008-12-09

Uwielbiam chleb ze smalcem i kiszonym ogorkiem:-))) super!!

irogo

irogo 2008-12-09

o tak tak i jeszcze do tego szklaneczka zimnego piwka - to jest to :)))

skama07

skama07 2008-12-09

poproszę dwie pajdy chleba z tym smalcem:)

zarys

zarys 2008-12-09

domowy smalec jest najlepszy )

skama07

skama07 2008-12-09

dobra kobieto dziękuje za chlebek:)
dla mnie bez dodatków proszę,sam w sobie ma cudowny smak:)

ciarkaa

ciarkaa 2008-12-09

tez taki robiłam kiedys ale dawalam wiecej ziół i chyba jeszcze jabko:)

hannae

hannae 2008-12-09

Ten bedzie MOJ!!!

pinecha

pinecha 2008-12-10

zawsze jak jestem w zakopcu, :-) to każe sobie taką wielgachną kromkę ze smalczykiem podać :-):-):-)

elisela

elisela 2008-12-10

baaardzo lubie , tez robie z boczkiem i ogoras kiszony do tego, ale...nie mozna przestac jesc!;))))

grazka

grazka 2008-12-10

smalec zwykly a....... niezwykly, smaczny, pozdrawiam

ewulka

ewulka 2008-12-11

ja też mówię smalec:)

anunia

anunia 2008-12-11

ten przepis to strzał w dziesiątkę,można też dodać ogórka ale konserwowego lub jabłko starte ,albo to albo to
mioooodzio:))

ewa52

ewa52 2008-12-11

u mnie w kazdych polskich dekikatesach mozna kupic taki smalec,ale ja robie sama,szczegolnie teraz kiedy zimno;tez dodaje jablko,czosnek ,ziola i na koniec oddzielnie zeszklona szlotke;pozdrawiam

duszka1

duszka1 2008-12-11

pyszny smalec,a z czym to juz wlasna inwencja(ja lubię z wątróbka drobiową i cebulką:)pozdrawiam wieczorową porą:)

helen6

helen6 2008-12-13

Smalec, smalczyk, czy smaluszek =PYCHOTA!!!

simonka

simonka 2008-12-16

u na sie to nazywa "tuste" :) i znika w oka mgnieniu :)
Pozdrawiam

reni1

reni1 2009-01-13

Pyszny ja dziś zmodyfikowałam troszkę bo dodałam podgardla mielonego troszkę boczku,mielonej łopatki ,tartych jabłek..kminku...będzie pyszne smarowidło do chleba na mroźne dni;)))

dodaj komentarz

kolejne >