Sos cytrynowy do ryb i nie tylko

Sos cytrynowy do ryb i nie tylko

Sos cytrynowy do ryb :
Lekki sos do potraw rybnych ( można też robić ten sos do dań warzywnych lub drobiowych – używając jako bazy odpowiednio bulionu drobiowego lub warzywnego ).

Czas : 10 minut
Składniki :
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
1 szklanka wywaru z ryby i warzyw ( lub 1 szklanka bulionu rybnego Knorra )
sok z cytryny
cukier
1 żółtko
½ szklanki słodkiej śmietanki
otarta na tarce ( małe oczka ) szczypta skórki cytrynowej
sól

Masło rozpuścić w rondelku .Wsypać mąkę i rozmieszać. Rozprowadzić wywarem .Dodać śmietankę .Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i dodać do garnuszka . Chwilę ogrzewać by sos zgęstniał ( nie zagotowywać ). Doprawić sokiem z cytryny , cukrem , skórką cytrynową i jeśli trzeba solą .

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


setulo

setulo 2008-12-18

Przyda sie , dzięki :)

iwoski

iwoski 2008-12-19

Fajowy dodatek. Myślę, że będzie bardzo przydatny. Dziękuję :) Miłego dzionka

aljona

aljona 2009-02-10

Super sosik..próbowałam gorąco polecam:)

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies