Bigos świąteczno -  noworoczny

Bigos świąteczno - noworoczny

Bigos świąteczno - noworoczny :

Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie bigos.
Czas : minimum 4 dni, a najlepiej 7 dni

Składniki :1,5 kg kiszonej kapusty
1,5 kg słodkiej kapusty
0,5 kg wołowiny pieczeniowej
1 kg wieprzowiny bez kości ( szynka , karkówka )
0,5 kg boczku
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg wędlin ( szynka + polędwica + baleron + polska surowa itp., minimum 3 gatunki )
4 cebule
30 suszonych grzybów
1 łyżka powideł śliwkowych
sól
pieprz mielony
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
10 ziaren jałowca
½ szklanki czerwonego pół wytrawnego wina
½ kostki smalcu
½ szklanki oliwy
maggi w płynie
1 kromka piernika korzennego

Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.

Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .

dodane na fotoforum:

czarek

czarek 2008-12-29

*.*´¨)
¸.•´¸.•*´¨)
.•´,•*´¨)¸.•*¨)
¸.•´¸.•*´¨).•*´¨)
(¸.•´ (¸.•` * ¸.•´¸.•*´¨)
::::::°::::::::o::::°:::::o°:::O::°::::
::::::::°::::°:::::::::o::°::::°::::::
::::°:o::::::::°::::o::°:°:::o::°::::
...~~~~~~~~/...~~~~~~~~/
....~~~~~~~/.....~~~~~~~/
.....~~~~~~/.......~~~~~~/
......~~~~~/.........~~~~~/
.......~~~~/...........~~~~/
........~~~/.............~~~/
.........~~/...............~~/
..........~/.................~/
...........||.......2009.....||
...........||..................||
...........||..................||
...........||..................||
...........||..................||
......./******........./******Pragnę złożyć żarliwe życzenia:
szczęścia, dobrego zdrowia, powodzenia,
oby troski życia zaginęły w mroku
podczas nadchodzącego Nowego Roku!

kopytka

kopytka 2008-12-29

no i znowu kaloryczne jedzonko - uwielbiam bigosik taki właśnie " na winie"....

beata1

beata1 2008-12-29

*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
’’:’’::|::/’::/’/’
..’’::’:|:/’:/’......_________
.....’’’|/’/’/.......|~~~~~~~|
.......’’|/’/’.....C|=======|O
...................(_________)
..........||.....,•’`.._....._....`’•,
..........||.../...... (o)..(o)`.....)
..........||..|.............>..........)
..........||.............__/.........)
..........||.....’•,_............._,•’
.........,||....,~•¯¯\\(@)//
.....,•’`.||..............////\...`’•,
.....’,...||.............////O\........
..,•’`...,||•’`¯`’•,////......\.......
..’,_______,•’.....///...O.../........|
.......,|.||.............................….|
....../...||..................O............|
/’¯’,_...||.............................../
_.’•.___.~...’`...,’•._,.•’•,_..•’
_.’•.___.~...’`.......,’•._,.•’•,_..•’
.....’•.__,.•’•.,_.,.•’...............
¯`•.¸ღ♥ღ¸.•´¯)(¯`•.¸ღ♥ღ¸.•´¯)
.(`v´ ) Zima, zima, śnieżek prószy,
.•.¸.•´ aż zajączki tulą uszy...
¸.•´ Jak tu jasno, jak tu biało,
.•.¸.•´ śnieg obsypał ziemię całą,,,,,,

udch95

udch95 2008-12-29

Bigos to mój przysmak:)))

reniuska

reniuska 2008-12-29

Miłego poniedziałku
Nowy Rok tuż tuż
pozdrawiam

renia739

renia739 2008-12-29

masz racje czym dluzej sie go gotuje tym jest lepszy.... jak to moja mama mowi gotuj 3 dni bigos a bedzie pyszny..........

gabryni

gabryni 2008-12-29

__D_O_S_I_E_G_O___★o體o★_____R
___________★•°o★/o°•★___O
_____________★•°o°•★_______K__★
__________★˜o°•★/•°o˜★_____U__
_____________★•°o°•★
______★˜o°•˜o°•★/•°o˜•°o˜★
_____________★•°o°•★
_____★˜o°•˜”*°•★/•°o˜•°o˜)★
___★_____★___.|.~.~|___★
______★_______.|2.~.|_______★
____★____★___.|.~.~|____★
______★______/~~O~~______★
___★________|~~~~.~~|__★__★
_____2__/===|~~O~.~~|=====/__2_
____O__/===.|~~.~~~~|====/__O_
___O__/====.|~~~9~.~|===/__O_
__8__/=====.~~~.~~./===/__9_
____/======="""""""""""===/
___/================/

Niech Nowy Rok przyniesie Ci
radość,miłość, pomyślność
i spełnienie wszystkich marzeń,
a gdy się one już spełnia
niech dorzuci garść nowych marzeń,
bo tylko one nadają życiu sens!
W Nowym Roku wielu
szczęśliwych tylko chwil...
Szczęścia w domu
i wszędzie, gdzie będziesz...
Zyczy Grazia;)

b0zenka

b0zenka 2008-12-29

mniam mniam

barossa

barossa 2008-12-29

chyba tez zrobi€,podsuwasz Buniu doskonale pomysly:))

lizar

lizar 2008-12-29

Buniu Ty nas rozpieszczasz :)- nie wspomnę o tuczeniu hehehe

lidia59

lidia59 2008-12-29

mniam mniam pyszna fotka:)
... Witam serdecznie i pozdrawiam
^^^^^^^^^^^^^
l~~~~~~~~~~~ l
l~SYLWESTER~~l
~~~~2009~~/
~~~~~~~~~/
~~~~~~~ /
~~~~~/
~~~/
~/
ll
ll
ll
ll
==============
Dużo radości dnia codziennego, spełnienia marzeń co do jednego. Miłości takiej, że świat nie widział, zdrowia takiego, co nikt nie słyszał. Pieniędzy tyle, że nie wiesz ile, a wszystko to w radosną chwilę.Szczęśliwego Nowego Roku

bunia

bunia 2008-12-29

Przyznam się ,że specjalnie robię bigos nie na Święta , a na Sylwestra bo mam połowę roboty. Jak przed Wigilią zrobię kapustę z grzybami to część zamrażam - potem dogotowuje słodkiej i łączę - baza do bigosu gotowa. Mięso piecze się na Święta - to mam gotowe do bigosu . A do tego różniastych wędlin ze świąt .Połowa kosztów i roboty. A na Sylwestra bigosik się przyda .

dolores

dolores 2008-12-29

...Zbliża się Nowy Rok więc chcę złożyć najserdeczniejsze życzenia : Stary Rok odchodzi wielkimi krokami, niech więc złe chwile zostaną za nami. Niech Nowy Rok przyniesie dużo zdrowia, radości a przede wszystkim morze miłości !!!
○•○•○ Pozdrawiam dziękuję za wpisy~życzę miłych reszty dni roku tego ~ w 2009 roku WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO od Michasiowej rodzinki○•○•○

hana67

hana67 2008-12-29

Witam, pozdrawiam i miłego dnia Tobie życzę:**)

kot1955

kot1955 2008-12-29

Mniam , mniam :)))
Miłego dnia :)))

halinag

halinag 2008-12-29

Buniu czytałam produkty daje wszystko co Ty nie dawałam razowego chlebka i jałowca.................muszę wypróbować

cudolik2

cudolik2 2008-12-29

To ja sobie odloze troszeczke na Nowy Rok..Milego dnia.

irogo

irogo 2008-12-29

ech ... dla mnie pewnie juz nie wystarczy... pozdrawiam :))

tuurma

tuurma 2008-12-29

Poważnie 3x dziennie gotować? Przez 3-7 dni? Rany, to trzeba mieć cierpliwość anielską!

rzelka

rzelka 2008-12-29

no i to jest właśnie bigos, taki robi moja Mama, a czy ja kiedyś będę... zobaczymy;)

rumpel

rumpel 2008-12-29

baaaardzo apetycznie to wygląda.....pewnie i szkodliwe ;-)))))

bibfort

bibfort 2008-12-29

Bardzo bogaty bigos...za dużo mięsa i za mało jest kapusty! To raczej jest przepis na mięso z dodatkiem kapusty! No ale jak kto woli...smacznego w Nowym Roku!!!

yvonne7

yvonne7 2008-12-29

i właśnie tego nie wiem: NA MRÓZ, CZY DO LODÓWKI???

u mnie bigos - dzień pierwszy
już jest taki pyszny, że trzeciego chyba nie doczeka (profilaktycznie robię w wieeeeeeeeelkim garze) :)))

bunia

bunia 2008-12-29

bibfort- widzę, że jesteś nowy w Garnku. Witam .Wszyscy przyjacielsko nastawieni są mile widziani.
A co do bigosu to pozwól ,że się nie zgodzę - w prawdziwym bigosie musi być tyle samo kapusty co mięs , boczku i wędlin inaczej to będzie kapusta z czymś tam nie bigos. Bigos to wbrew pozorom jedna z najtrudniejszych i najdroższych potraw ( jeśli ma to być bigos ).Ideałem by było by wśród mięs znalazła się dziczyzna , no ale o to raczej w normalnym gospodarstwie domowym trudno .Ważne by wśród składników znalazło się czerwone wino ( z tych ciężkich - dymnych ) i odpowiednie przyprawy.
Na co dzień można robić takie zwykłe bigosy , ale raz do roku można się postarać .

mmegi

mmegi 2008-12-30

zgadzam się z Tobą buniu ,że bigos ma wyglądać i smakować jak bigos,a nie tak ,ze kapusta jest w garnku a mięso w lesie
u mnie też będzie noworoczny podobny do Twojego

dodaj komentarz

kolejne >