Czerwona kapusta kiszona .

Czerwona kapusta kiszona .

Czerwona kapusta kiszona :
Kiedyś robiłam , potem nie wiem czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam .Bardzo smaczna na surowo jako surówka , lub podduszona .

Czas : 30 minut + 10 dni kiszenie

Składniki :

1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
2 łyżki ziaren kminku
1 szklanka przegotowanej wody

Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .

Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .

Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .

dodane na fotoforum:

starsza

starsza 2009-01-05

Też kisze kochana .........pozdrawiam.....

nemala

nemala 2009-01-05

Oooo to musi byc pyszna kapustaka, napewno skorzystam z przepisu :)) Dziękuję :) Bo czerwoną uwielbiam w kazdej postaci.

kopytka

kopytka 2009-01-05

ja kupuję kiszoną kapustę w sklepie, nigdy sama nie kisiłam..
musi być bardzo smaczna -spróbuję sama zakisić...
dziękuję za przepis....

tunika

tunika 2009-01-05

Pycha !

halinag

halinag 2009-01-05

czerwonej kiszonej nie robiłam
robiłam jako przetwory na zimę w zalewie octowej też pycha
tylko ten ocet
pozdrawiam serdecznie Buniu

zofiam

zofiam 2009-01-05

fajne zdjęcie,a kapustke sobie zakisze-dzięki za przepis

yanisia

yanisia 2009-01-05

Witaj Bunia:):)
Jesteś niesamowita,pokazujesz takie pyszności że chce się u Ciebie bywać zawsze i wciąż.

Nie dość że smakowite wszystko to podane przepięknie,dla mnie podanie do stołu i dekoracja dnia(jeżeli jest taka możliwość jest wyjątkowo ważna) działa bardzo.

Bo powiem Ci szczerze że nawet najlepsze produkty można scharznić,prawda?

U Ciebie jest wszystko od początku do końca opisane super -elegancja:)

Pozdrawiam Cię miło i życzę udanego dnia:):)

yanisia

yanisia 2009-01-05

Sorki za błędy....tak chciałam żeby wyszło super a jak zawsze wkradł się błąd.

Cmokaski.

malybok

malybok 2009-01-05

aż mi wtyd,jeszcze nigdy tego sposobu nie próbowałampewnie skorzystam.Miłego dnia:)))

asiola

asiola 2009-01-05

o to muszę spróbować, bo jeszcze nie kisiłam czerwonej, za to białą na bieżąco :)

przyjazn

przyjazn 2009-01-05

Moja mamuśka też taką robi-Pychotka:)

rudy13

rudy13 2009-01-05

oj pyszności, muszę spróbować....

lanta21

lanta21 2016-07-04

pycha

dodaj komentarz

kolejne >