Utopenec- marynowane serdelki :
Kilka razy jadłam takie marynowane serdelki bardzo popularne w kuchni czeskiej jako przystawka do piwa .Raz były kupne , drugi raz ktoś zrobił. Teraz ja się zmobilizowałam . Wzorowałam się na przepisie Macieja Kuronia – tu jest link do jego przepisu
https://www.kuron.com.pl/przepisy/art2086.html
Czas : 15 minut
Składniki :
20 małych serdelków
2/3 szklanki octu
2 szklanki wody
½ łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki mielonej papryki
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
3 korniszony
1 duża cebula
½ średniej marchewki
Serdelki obrać z osłonek. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, korniszony i marchewkę w plasterki .Ułożyć wszystko w wymieszane w szklanym pojemniku. Zagotować zalewę z wody, octu, soli, ziela angielskiego , liści laurowych , pieprzu , czosnku , papryki mielonej , cukru .Przestudzić zalewę i zalać serdelki .Przykryć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Wyjmować z zalewy i podawać razem z odsączonymi z zalewy warzywami .
dodane na fotoforum:
luna19 2009-01-09
suuper.. a ja mam pomysła na kolacje na niedziele ale nie zdradze bo nie jestem pewna czy mi wyjdzie ..... :)))) coś z kuchni Greckiej ale nic wiecej nie powiem
beata1 2009-01-09
____$$$$___$$$$$$$$$$____$$$$
__$$???$$$$$$$$$$$$$$$$$$$???$$
__$$??$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$??$$
___$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
_____$$$$$¶¶¶$$$$$$¶¶¶$$$$$$
____$$$$$$¶¶¶$$$$$$¶¶¶$$$$$$
____$$$$$$$$???¶¶¶???$$$$$$$$
____$$$$$$$????¶¶¶????$$$$$$$
_____$$$$$$????????????$$$$$$
_______$$$$$$???????$$$$$$$
_____$$$*****$$$$$$$$******$
_$$$$***********$************$
$$$$$*************************$
$$$$$$$$$*********************$
$$$$$$$$$$$**********$$$$$$$$$$
$$$$$$$$$$$********$$$$$$$$$$$$
_$$$$$$$$$*********$$$$$$$$$$$$
___$$$$$$***********$$$$$$$$$$
_____$$$$************$$$$$$$$
__$$$$$$$$$************$$$$$$$$
_$$???????$$$**********$$????????$$
$$???????????$$$*****$$$???????????$$
$$????????????$$$$*$$$$$???????????$$
$$????????????$$$$$$$$$$?????????$$$
$$$?????????$$$____$$$$$???????$$$
_$$$$$$$$$$_______$$$$$$$$$$$$ DOBRANOC:)
bunia 2009-01-09
skama07- z ta nazwa to lepiej chyba z czeskiego nie tłumaczyć ( z tego co wyczytałam to chyba będzie po polsku topielec .
reniuska 2009-01-09
**Bywają dni kiedy szczęście tak blisko,
Bywają noce kiedy gwiazdy są nisko,
miłego wieczorku
życzę***
bunia 2009-01-09
irys46- bierz serdelki- daj kropelkę piwka .Z tego wszystkiego zapomniałam ,ze to są serdelki do piwa.Serdelki dojrzały do jedzenia , a w domu posucha. Chyba sobie zrobię drinka do nich .Ale nic straconego - serdelków jeszcze trochę jest do jutra dostoją to się zaopatrzę w brakujący składnik .
efkakra 2009-01-09
Gratuluję przepisów- wspaniałe...
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za zaproszenie mnie do ulubionych!
labro 2009-01-09
Brzmi zachęcająco...może już nie będę musiała w Lidlu nabywac serdelek w zalewie w słoikach :) Pozdrawiam i niebawem na pewno wypróbuję.
dolores 2009-01-09
wpadłam powiedzieć......dobranoc......:))
hhhmmmm i znowu zgłodniałam...i jak tu zgubić jakieśzbęden co nieco...a u ciebie zawsze takie smakołyki :))
aneta21 2009-01-09
Witamy wszystkich mamy troszke malo czasu wiec malenko zagladamy ale serdecznie pozdrowienia slemy i buziaczki
agnesja 2009-01-09
robie pdobnie,tylko parówki nacinam wkładam w srodek papryke,cebule i spinam wykałaczką.Pysznaaaa przekąska.Miłego wieczorku
jolcia7 2009-01-09
pozdrawiam wieczorkiem :))ciekawy pomysł
annasz 2009-01-09
apetyt rośnie patrząc na to zdjęcie..ale to już noc i nie można,a szkoda,bo to tak apetycznie wygląda.Pozdrawiam
malybok 2009-01-10
przez swój serwer zaglądam tak późno, to już nic nie będę jadła,ale pomysł dobry do wykozystania mi dałas.dobranoc:))
maria 2009-01-10
Dzień dobry :) Właśnie wstawiłam do lodówki :) Dziękuję za przepis - bardzo jestem ciekawa smaku tych serdelków :))
kofanaa 2009-01-11
UWIELBIAM TWOJE PRZEPISY BUNIU:):):):)
gotujesz,smakujesz,inspirujesz...rewelacja!!!
pozdrawiam serdecznie...
niedługo moje urodzinki...i na pewno będą dania z Twojego garnka;)
maria 2009-01-12
Buniu - właśnie smakujemy i to jest super przystawka :) Mąż i ja kłaniamy Ci się nisko :))
waszka 2009-01-17
jakoś mi się to nie widzi...marynowane parówki?...
bunia 2009-01-17
waszka- a jak myślisz czemu ja znając przepis zastanawiałam się długo zanim pierwszy raz spróbowałam .Też miałam opory. W końcu zrobiłam .Są fantastyczne. Z tym ,że nie parówki a serdelki. Parówki - te grube mogą moim zdaniem za mocno nasiąknąć .( choć Czesi robią takie grubsze i kroją w plastry ).