Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną :
Najczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag kaszy jęczmiennej
3 cebule
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki masła
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki mąki
30 dag pieczarek
Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia.. Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki podzielić na pół . Jedną część pokroić na plasterki, a drugą bardzo drobno. Usmażyć na patelni na maśle ( 2 łyżki ) na rumiano i zdjąć z patelni. Na tym samym maśle podsmażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki . Kaszę jęczmienną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, pieprz i majeranek, drobno pokrojone i usmażone pieczarki i dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku , posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1,5 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .
Podawać w sosie z ziemniakami, pieczywem lub same jak kto woli .
dodane na fotoforum:
fisiu 2009-01-14
Ja to bym chciał żeby mi Ktoś tak gotował. (Dobra, wiem, że sam też mogę) :p
Już jakiś przyglądam się temu talenciarskiemu gotowaniu. Pycha.
Pozdrawiam!
cudolik2 2009-01-14
Ale mi sie trafil obiadek!A ja tak lubie golabki.Słyszalam tu i ówdzie,ze dobre sa z kasza,ale osobiscie nie jadlam.Moze nalezy sprobowac?...Milego dnia!
jairena 2009-01-14
Zrobię:) Częto też mieszam pół na pół ryż z kaszą gryczaną, natomiast z jęczmienną jeszcze nie robiłam:) . Kłaniam się:)
halinag 2009-01-14
Buniu pycha a ja czasami dodaje troszkę kaszy do ryżu też są super,podpatrzyłam u znajomej
renia6 2009-01-14
WSPANIAŁE I SMAKOWITE DANIE ,PYCHA POPROSTU:))))))))POZDRAWIAM MILUTKO
cypryjka 2009-01-14
... :) a w "moich" okolicach wylacznie z kasza, perlowa, mazurska.... sie robi :)
irys46 2009-01-14
Ja też będę robiła, bo takich nie jadłam:) Zawsze robię z ryzem i biorę liście kapusty pekińskiej :) Pozdrawiam
dotqa 2009-01-14
to nowość interesujaca, trzeba spróbować :) przepycha wygląda ... buźka
kopytka 2009-01-14
ja też nigdy nie jadłam z kaszą i do tego z drobiowego mięsa...wierzę że są dobre.....
maria 2009-01-14
Buniu serdeczne podziękowanie ode mnie i moich panów za kurczakową wariację na temat stroganowa ;)) Pycha !!!!!!! Do Twoich przepisów można podchodzić "w ciemno" zawsze są smaczne :)
zofiam 2009-01-14
super danie
bunia 2009-01-14
maria- no nie była bym taka pewna .Jest trochę przepisów kontrowersyjnych ( np łosoś w sosie malinowym ) .Ja to lubię ale dla niektórych może to być za odważne ). Są osoby nie tolerujące połączenia smaku owoców z drobiem, mięsem czy rybą .Ale jak jesteś pewna ,że takie nowinki są straszne dla Twoich domowników to w zasadzie nie ma problemu - przepisy są sprawdzone . Czasem coś nie wychodzi tak jak bym chciała żeby wyglądało , ale jadalne to jest na pewno.
bunia 2009-01-14
fisiu- masz rację , sam też możesz - stawaj do gotowania - to wspaniała przygoda , a czasu nie zjadaj - przyda mi się jeszcze .
ciarkaa 2009-01-14
az slinka leci na widok tak przyzadzonych potraw:)
moje tak slicznie na talerzu nie wygladaja:)
ale nigdy nie mam czasu na przyozdobianie potraw
zreszta teraz moge sobie pozwolic na gotowanie tylko w weekend:(
a szkoda bo lubie:)
pozdrawiam:)
b0zenka 2009-01-14
Bardzo lubie gołąbki z kaszą i mięsem z sosem pomidorowym i kaszą z grzybami z sosem śmietankowym o smaku grzybowym.
rudy13 2009-01-14
podobno te z kaszą też smakowite... trzeba kiedyś spróbować...
pozdróweczka cieplutkie... :))
kofta73 2009-01-14
Bunia, pozwoliłam sobie do Ciebie zajrzeć,bom głodna, a wiedziałam, że znajdę tu same pyszności...
Pozdrawiam ;)
graziac 2009-01-14
Rzeczywiście pyszności. Jadłam gołąbki z kaszą zamiast ryżu i bardzo mi smakowały. Pozdrawiam .
malybok 2009-01-15
zanim zabiorę się do robienia obiadu ,zaglądam do Ciebie ,może coś ściągnę? Miłego dnia:)))
carmel 2009-04-26
mmm apetyczne te gołąbki, choc ja zwykle robie te tradycyjne z mielonego i ryżu, ostatnio udało mi sie zdobyć ukiszoną całą główke kapusty i gołabki zrobiłam zawijane w kiszone liście
Polecam :D
bunia 2009-04-26
carmel- ja taż najbardziej lubię tradycyjnie w pomidorowym sosie z mięsa i ryżu .Te zrobiłam na prośbę Mamy .Gdzieś kiedyś jadła takie, a,teraz jej poszukaj i zrób No to znalazłam - przerobiłam na swoje i wyszła delikatna pychotka