Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z bryndza :
Placki na ostro z dodatkiem bryndzy – z kuchni góralskiej .
Czas : 45 minut
Składniki :
½ kg ziemniaków
1 jajko
20 dag bryndzy ( takiej o kremowej konsystencji )
pieprz mielony
olej do smażenia
Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , bryndzę i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną .
Uwaga ! Zrobiłam na próbę bo miałam bryndzę- smaczne , ale różnicy między takimi z farszu jaj na pierogi ruskie nie widzę. Jak dla mnie szkoda bryndzy.
dodane na fotoforum:
luna19 2009-01-15
o ! o! o! i wlasnie ze smietaną takie uwielbiam mmmm pycha :))
dotqa 2009-01-15
pychotka ... mniam :) pozdrowionka
bunia 2009-01-15
cudolik2- zrobiłam na próbę .Prawdę mówiąc są smaczne , ale żadna rewelacja. Nie widzę różnicy między plackami z takiego farszu jak na ruskie pierogi. Ziemniaki z serem na pikantnie u już .Szkoda bryndzy.
jairena 2009-01-15
Buniu? Czyli można i z serem twarogowym też zrobić?
wiosna 2009-01-15
http://de.youtube.com/watch?v=8owwOdxeHmk
Przemiłego dzioneczka życzę:)
cudolik2 2009-01-15
To dobrze,ze mi powiedzialas,bo pewnie bym probowala zrobic.Pomyslisz,pomyslisz i jeszcze cos dobrego wymyslisz.;))))
bunia 2009-01-15
jairena- moim zdaniem tak, ja robiłam placki z ciasta z gotowanych ziemniaków, mielonego twarogu i podsmażonej cebulki- takie ruskie pierogi na skróty .Fajne .Te niczym się w smaku od tamtych nie różnią .
jairena 2009-01-15
Dziś takie naleśniki miałam- z farszem ziemniaczano serowym- jako krokiety:)
llllarka 2009-01-15
jakie samczki:p
mam wrazenie ze paczka nie doszla:(
bo milczysz
anita591 2009-01-15
Gdzie przychodzi ukojenieI marzenia sie spelniajaA gdy przyjdzie przebudzenieNocne elfy uciekaja.
kopytka 2009-01-15
no takich placków to jeszcze nie jadłam... muszę chyba być smaczne...
biorę i próbuję...
aneta21 2009-01-15
Pysznie wyglada pozdrawiam
graziac 2009-01-15
Bardzo smakowicie wyglądają...
wesolla 2009-01-15
same smakołyki tu mniammm
katolik 2009-01-15
pychotka ... mniam :)
milko 2009-01-27
bo ja myślę, że powinno być więcej bryndzy i takiej prawdziwej - zmielonego zgliwiałego bundzu!