Przepisu nie będzie bo nie wyszło mi tak jak chciałam .Było smaczne ale moim zdaniem panierka ( ciasto ) za grube, a płatki kukurydziane za słabo rozkruszone .
Napiszę tylko jak robiłam by każdy mógł po eksperymentować – może komuś wyjdzie lepiej.
Piersi natarłam ostrymi przyprawami ( pieprz, papryka, curry, sos sojowy ) i zostawiłam by przeszły przyprawami .Zrobiłam gęste ciasto naleśnikowe i doprawiłam na pikantnie. Wymieszałam z nim pokruszone płatki kukurydziane i oblepiłam nim piersi z kurczaka .Potem obtoczyłam je jeszcze raz w pokruszonych płatkach . Piekłam w głębokim tłuszczu ( na oleju ) na złoto.
slawa48 2009-01-17
Wygląda pięknie, płatki zastąpiły migdały, spróbuję wprowadzić to danie do swojej kuchni. Pozdrawiam i wspaniałej soboty życzę.
cudolik2 2009-01-17
Wygladaja,bardzo apetycznie!,a moim,skromnym zdaniem,powinnas usunac napis"nasladujace z kfc",bo Twoje wygladaja przepysznie,a z kfc,to sie zle kojarzy(tak ogolnie,ze to takie"kupne").Milego dnia ci zycze!
lachowa 2009-01-17
wyglądają apetyczniej niż te z kfc..:)))
walter46 2009-01-17
..((_,»*—**—*«,_))?((_,»*—**—*«,_))
---------------DZIEŃ DOBRY----------------
..((_,»*—**—*«,_))?((_,»*—**—*«,_))
...... ..((((_,»*—*«?»*—*«,_)))) Życzę Ci wspaniałego dnia, żeby Twe smutki uciekły wraz ze snami, a marzenia zostały z duszą, byś cieszyła się z nowego dnia, ze śnieżnobiałych zimowych motyli, by dzień uśmiechał się do Ciebie gwiazdami, niech cudowny dla Ciebie będzie w każdej godzinie, minucie, sekundzie, zwyczajnie Ci piszę:, miłego dnia, uśmiechów wiele życzę krynia
kopytka 2009-01-17
witam w sobotę....
wyglądają pysznie - ale ja nie wiem jaki mają smak...z KFC nigdy nie jadłam...
lulka1 2009-01-17
smacznie wyglądają ,nie porównuj do tych z KFC przestałam bywać w KFC gdy kiedyś kupiłam duże wiaderko kurczaków nie zjedliśmy wszystkiego i następnego dnia wsadziłam do nagrzanego piekarnika by odgrzać ..po podgrzaniu pływały w tłuszczu
llllarka 2009-01-17
a ja tam lubie ejsc w kfc i sadze ze ciezko zrobic takie same,probowalam kiedsy tez w tej panierce ale nie to:p
wygladaja ladnie ale tym z kfc tez nic nie brakuje
no ale oczywiscie nagonka jedzmy zdrowo kfc beeeeee a wszyscy tam lataja kolejny banal zycia:p
buziaki buniu to odnosnie tych komentarzy pod twoim kurczaczkiem
llllarka 2009-01-17
a z kfc na drugi dzien sa mniam na zimno:p
xxelka 2009-01-17
robiłam placki kartoflane z bryndzą,polane sosem chrzanowo-żurawinowym ale to nie to.Sos z chrzanem w occie,żurawiny kwaśne i slodzone,w sumie ten sos za kwaśny-więcej takiego nie zrobię-nie smakował.Pozdrawiam
helcia 2009-01-17
SERDECZNIE WITAM _
*”˜˜”*°•._˜”*°••°*”˜_.•*”˜˜”*°•.
****** ♥ ~ ♥ ~ ♥ ******
•°*”˜.•°*”˜.•°* ”˜_˜”*°•.˜”*°•.
Rankiem mocno mnie cieszy złote słonko na niebie, lecz najbardziej radują komentarze od Ciebie. Spod szumiących wodą jezior, tam gdzie echo z wiatrem mknie, moc pozdrowień i uścisków- Tobie śle.
bunia 2009-01-17
xxelka- przykro mi ,ze nie pasował Ci sos chrzanowo-żurawinowy .Nie używałaś konfitury z żurawin ? Ona nie jest kwaśna .Ogólnie sos nie powinien być kwaśny wcale .A może chrzan też był zakwaszany ? Ten sos który ja robię ma wyraźny smak chrzanu i żurawiny ale nie jest kwaśny .
Do innych - dzięki za miłe słowa odnośnie kurczaka , ale moim zdaniem nie jest taki jakiego chciałam . Smakuje jak zwykły kurczak w pikantnym cieście naleśnikowym - trochę chrupią płatki kukurydziane , ale to nie to. A kurczaka z KFC lubię ( nie za często kupuję , ale lubię )- myślałam że uda się uzyskać efekt tamtej panierki .Cóż muszę poeksperymentować.
luna19 2009-01-17
wyglądają dobrze.. smakowały też napewno wysmienicie .. ja takich nie robilam może kiedyś... a na jutro już mam przygotowanego kurczaka faszerowanego mięsem z wątróbkami (bez kosci) i za jednym zamachem upieke bialy boczek z czosnkiem.. też już przygotowany :))) salatka jeszcze do uzgodnienia:))
vocal 2009-01-17
*******ZIMOWE POZDROWIENIA************
http://www.garnek.pl/vocal/4171248/zamiast-sanek
Z CIEPLUTKIM BUZIAKIEM PRZESYŁA STEFANIA :))
lizar 2009-01-17
Buniu z pewnością było rewelacyjne . Wygląda super
lulka1 2009-01-17
ja dziś zrobiłam kolejna sałatkę krewetkową tylko nie z tygrysich krewetek ,które maja niebiański smak, a z koktajlowych aż mnie trzęsie na wspomnienie lekkiej kolacji
lulka1 2009-01-17
Kiedyś kupiłam z dwa kg świeżych krewetek były smaczne ale ta dłubanina z obieraniem ,a te mrożone koktajlowe chyba tracą na jakości chyba ,że ja trafiłam na takie brrrr
reniuska 2009-01-17
Pychotka napewno
***Słodkich snów życzę***
***D O B R A N O C***
tezera 2009-01-17
pozdrawiam - napewno pyszne jest to danie:))
dobrej nocy:))
graziac 2009-01-17
Piersi w cieście nie robiłam,natomiast często robię skrzydełka pikantne w cieście,z sosem czosnkowym. Też pyszne. Pozdrawiam.
siestala 2009-01-17
mala sugestia- zamiast ciasta calkiem nalesnikowego- zrob podobnej konsystencji z samej maki i dobrze gazowanego piwa. tradycyjnie smazone nogi czy piersi kurczaka leza sobie przez noc w maslance, potem dodajesz przyprawy itp- i na gleboki tluszcz. nie wiem, czy dokladnie tak jak w KFC ale mozna tez poeksperymentowac- mnie takie bardzo smakuja
malybok 2009-01-17
przeczytałam wszystkie komentarze, Kazda z nas zawsze w kuchni eksperymentuje. Wraz z doswiadczeniem nabiera sie nawyku dogadzania rodzinie i robi się to co oni lubią .Ma sie kilka wypróbowanych potraw a wymyślne,( muszą być sprawdzone) najczęściej gotuje się gościom ,ja tak myslę.. A twoj kurczak jest napewno bardzo dobry ,więc się nie przejmuj ,dobrej nocy:)))
adigonz 2009-01-18
Pozdrawiam Cie milo i serdecznie zycze milej i ladnej Niedzielki.no to bym zjadl musi byc dobre po wygladzie widac
prelud 2009-01-18
Witaj Buniu:-)
Podobnie robię kuleczki z piersi z kurczaka. Są pyszne i chrupiące. Jest tylko jedna różnica w moim przepisie; otóż do ciasta naleśnikowego nie dodaję płatków kukurydzianych. Mięso pokrojone w drobne kawałeczki ( jak najdrobniejsze, najlepiej 1cmX1cm) solę, przyprawiam na ostro, najprzeróżniejszymi przyprawami, i pozostawiam na kilka godzin, czasem nawet na cała dobę w lodówce. Wrzucam to później do ciasta naleśnikowego i obtaczam w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażę na głębokim tłuszczu na rumiano, nadziewam każdą kulkę na wykałaczkę i podaję z jakimkolwiek sosem. Ciasto na mięsie nie jest wtedy za grube, a kulki są chrupiące i soczyste:-)) Muszę to wypróbować na większych kawałkach.
Pozdrawiam cieplutko:-))
dotqa 2009-01-19
smakowite :) pozdrowionka
siestala 2009-01-19
witaj Buniu:) Znow wpadlam na ploteczki o kurczaku. Poczytalam kilka przepisow, odswiezylam i moj. Okazalo sie, ze w moim jak wol stoi: ciasto ma byc takie jak na racuchy ( czyli bardziej geste od nalesnikowego) - mam tez notke na leniwy dzien, kiedy czesci kurczaka obtacza sie w mace z sola czosnkowa i pieprzem i juz. Wazna jest takze tempratura tluszczu- jak jest za zimny- caly " wlazi" w mieso, jak za goracy- spali je za mocno. Pozdrawiam Cie cieplo :) Milego gotowania!
bunia 2009-01-20
iwonas- oj chyba nie - mnie ten kurczak tak masakrycznie nasiąknął tłuszczem ,że na pewno za zdrowy nie był. Ja tam bardzo lubię tego z KFC .Tylko zazdrość mnie zżera że nie umiem podrobić tej ich panierki .Chyba muszę się zaprzyjaźnić z kimś kto pracuje przy ich produkcji ( w niecnym celu hi hi hi ). Trudno jeszcze poeksperymentuję - może w końcu mi wyjdzie.