Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :
Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego.
Czas : 1 godzina + 2 godziny macerowanie kurczaka
Składniki :
4 uda z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka mielonego jałowca
łyżeczka mielonej papryki
5 owoców głogu suchego
5 owoców tarniny
5 owoców dzikiej róży
2 czubate łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
2 marchewki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli
2 cebule
½ szklanki wody
Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego .Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .
Oczywiście można go też zrobić w taki sposób tradycyjnie w brytfance - obsmażyć , wlać szklankę wody , przykryć i piec aż się zarumieni.
dodane na fotoforum:
maria 2009-01-31
Zapowiada się smakowicie, w najbliższym czasie spróbuję :) Serdecznie pozdrawiam Cię Buniu :)
udch95 2009-01-31
Ale pyszności:))
luna19 2009-01-31
no prosze jakie znowu pysznosci .. mniam ..
a ja mialam kasze gryczaną i indyka w sosie grzybowym :)
jasiek56 2009-01-31
Ciekawi mnie, ile waży Bunia??? :))
bunia 2009-01-31
jasiek56- Ty nie bądź taki ciekawski - waży tyle ile może ( nie ukrywam ,ze mogło by być mniej- ale to nie łakomstwo , to na pewno tarczyca - hi hi hi )
przyjazn 2009-01-31
Na pewno wypróbuję przepis!!!Proszę napisać jak sprawia się sprzęt do pieczenia chleba?Bo zastanawiam się nad kupnem:))
bunia 2009-01-31
przyjazn- Właśnie się piecze bułka- sprawuje się fantastycznie. Od czasu jak kupiłam nie kupuję pieczywa- tylko piekę w domu .
oli74 2009-01-31
Buniu fajnie brzmi ta Twoja potrawa:):):smakowicie wygląda.Widze ,że garnek rzymski nie odpoczywa w Twojej kuchni:):)
baasia 2009-01-31
kochany buniaczku !
słonko mnie przygoniła na twoje fotki , mamusiuuu slinotoku dostałam strasznego..
ale bym zjadła ...
wszystko takie piekne !
a ja znów na diecie ...
buziaczyska kochana !
gragena 2009-01-31
witaj Buniu, korzystam z Twoich przepisów i robię furorę w rodzinie, dzięki
bunia 2009-01-31
Podpowiadam wszystkim których przeraża ilość przypraw ( a właściwie to to gdzie je kupić ). Ja takie rzeczy jak głóg , tarnina, dzika róża kupuję po prostu w aptece . Kiedyś domowa apteczka służyła jednocześnie jako przyprawy . Teraz też może - tylko my o tym zapomnieliśmy.
bunia 2009-01-31
Jeszcze o stosowanych tu przyprawach- proponuję wszystkim przeczytanie sobie co oprócz walorów smakowych zyskuje się przez zastosowanie głogu, tarniny, dzikiej róży i czarnej porzeczki jako przypraw. Można mieć profilaktykę przy okazji smaku. Nie żebym zaraz specjalnie dobierała przyprawy pod kątem zdrowotności - to się robi przy okazji ). Mam nadzieję ,że takie wykorzystanie naturalnych przypraw będzie trochę na moją obronę , bo wiem ,że niektórych odstrasza moje namiętne stosowanie kostek bulionowych Knorra - na swoją obronę napiszę tylko, że znam skład tych kostek i nie jest z tym tak źle .A doprawiać glutaminianem sodu (jednym z podstawowych składników kostek )- bardzo lubię .
rumpel 2009-01-31
Czy garnek rzymski to taki który zostal Neronowi po obiedzie??
graz5 2009-01-31
Eeeeech Bunia, Bunia Ty to SKARB jesteś dla swoich bliskich:)))
Pozdrawiam :)
bunia 2009-01-31
rumpel- nie mam pojęcia - mój to jest ten który garncarz Mieszka zrobił na eksport ale mu został jako odrzut , bo ucho ma krzywe ( hi hi hi ).Tak na prawdę nie mam pojęcia dlaczego pojawiły się te garnki pod taka nazwą , ale tak je można kupić i tak można odszukać przepisy w necie - to nie kombinuję tylko podaję taką nazwę jaka jest znana.
sparow 2009-01-31
milego dnia:)))))
sara58 2009-02-01
Buniu a pieczesz też chleb w swoim rzymskim garnku? Bezkonkurencyjny. Pozdrawiam.
zuzka80 2009-08-03
jagulax:
Pewnie już znalazłaś gdzie można to cudo kupić ;)
Ja kupiłam www.roemertoppf.pl. Jestem zadowolona, w przeciwieństwie do poprzedniego Formastera....
pozdrawiam