Puchata jajecznica z pieczarkami :
Ogólnie znana wersja jajecznicy .
Czas : 10 minut
Składniki :
4 pieczarki
2 łyżki masła
2 jajka
szczypta soli
pieprz mielony
1 łyżka śmietanki 18 %
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na niej na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki .Rozdzielić białka od żółtek . Białka dobrze roztrzepać ze śmietanką .Na patelnię dodać pozostałe masło i poczekać aż się rozgrzeje. Wlać białka ze śmietanką i doprowadzić do ścięcia cały czas mieszając . Posolić i popieprzyć . Włożyć żółtka .Zamieszać .Chwilę smażyć doprowadzając do lekkiego ścięcia żółtek.
dodane na fotoforum:
jargar 2009-02-01
w samą porę chyba jeszcze gorąca jest ....mniam
bunia 2009-02-01
lysiek- nie będę się sprzeczać -jak mus - to mus. ( hi hi hi) .U mnie w niedzielę zawsze jajka pod wszelka postacią .Nie mam pojęcia czemu tak nam się utarło , to chyba jeszcze z czasów kiedy wszyscy wychodzili do szkoły i do pracy i jadali śniadanie o różnej porze , a w niedzielę mogliśmy sobie razem siąść przy stole spokojnie.
amelek 2009-02-01
chyba sie spoznilam...hm... to poczekam na obiadek:D
b0zenka 2009-02-01
Witaj niedzielnie......do mnie nareszcie wróciła zima,wczoraj nic,dziś biało......MIŁEGO DNIA.
jolcia7 2009-02-01
to dopiero śniadanko:))
renik 2009-02-01
Witaj miłej i pięknej niedzieli życzę pozdrawiam serdecznie...pyszne śniadanko jak mogę to sie troszkę poczęstuje dziękuje :)))
dara64 2009-02-01
Ja jem po to żeby żyć, choć niektórzy żyją by jeść.
aneta21 2009-02-01
mniam mniam
bunia 2009-02-01
dara64- zdecydowanie jestem na przeciwnym biegunie- żyję dla przyjemności nie dla samego życia .Jem by sprawić sobie przyjemność. Piję dla herbaty, kawy , wina- nie po to by się napić a dla smaku,idę na spacer by zobaczyć coś interesującego - nie by poprawić kondycje fizyczną .Gdybym miała jeść by żyć - to bym zjadła byle co w stołówce byle by były kalorie, łyknęła do tego garść witamin i mikroelementów i żyła. Lubię dobrze zjeść , w miłym gronie, przy ładnym stole - rozmawiając o interesujących rzeczach , nie spiesząc się .Kategorycznie odmawiam pożywiania się po to by przeżyć , w pośpiechu, byle co , byle szybciej , bez znaczenia jak i gdzie.
Wiem że nie o takie krańcowości Ci pewnie chodziło , ale przeraża mnie podejście niektórych - którym jest wszystko jedno co jedzą , większa uwagę przywiązują do tego co jest zawarte w danej żywności ( tłuszcze , cholesterol, witaminy, kalorie ) niż do jej smaku. Moim zdaniem trzeba łączyć przyjemne z pożytecznym . Życie jest jedno- kochajmy je.
atena74 2009-02-01
dzien dobry buniu w to niedzielne poludnie , ktore mamy nadzieje uplynie Ci milo i w serdecznej atmosferze , czego Ci z calego serducha zyczymy )))) buziaki
reni1 2009-02-01
Pyszna ja dzisiaj tylko z szynka ale za to na smalcu topionym własnoręcznie z Twojego przepisu:)smacznego ..Pozdrawiam
reni1 2009-02-01
No pierwszy raz z takiego przepisu piekłam..:)i co się nie na martwiłam aby mi ciasto w wodzie nie rozmokło ...:
ewik05 2009-02-01
Po takiej pysznej jajecznicy,
należy się kawusia...:)
zapraszam...
........ ))
....... ((
..... /''''''''''.././ .... (
.... /.........V../ ...... )
. C(............./ ...... (
.... .........../ ...c(''''''""''')
..... _____/ ...... ___/
"""""'''''''''''''''"""""''''''''''''''''"""""
smacznego!