Pociski z mięsem

Pociski z mięsem

Pociski :

Pyzy z mięsem o podłużnym kształcie . Zwane inaczej cepelinami lub kartaczami .

Czas :1,5 godziny

Składniki :
80 dag ziemniaków
5 dag mąki
szczypta soli
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oliwy
1 usiekana drobno cebula
sól
½ łyżki majeranku
pieprz mielony
25 dag boczku do okraszenia


Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej jak na placki ziemniaczane . Włożyć na gazę i odcisnąć . Oba rodzaje ziemniaków wymieszać dodając mąkę i ½ łyżeczki soli . Wyrobić ciasto . Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy mieć – ja robię mniejsze ). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto . Dodać do niej mięso , sól , pieprz , majeranek . Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt . Na każdą część ciasta kłaść farsz . Zlepiać cepeliny . Układać ,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy . Gotować na osolonym wrzątku przez 20 minut , aż wypłyną . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku .

Do pocisków można zrobić sos z 10 dag usmażonego na skwarki boczku , 1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto , 4 łyżek kwaśnej śmietany , soli i pieprzu mielonego . Wszystkie składniki sosu wymieszać , doprawić i polewać nim pociski .
Doskonałe są też pociski podsmażane na rumiano po pokrojeniu na plastry .

dodane na fotoforum:

cudolik2

cudolik2 2009-02-17

Świetna nazwa!"pociski!!Dokładnie tak wygladaja,lubie te"kluchy",są bardzo smaczne;))))))Miłego dnia!

cypryjka

cypryjka 2009-02-17

i tak lubie je najbardziej :) odsmazone na rumiano w plasterkach :))) ale to tylko goscinnie bo sama nie mam odwagi zrobic, a moze to tylko lenistwo?
dzien dobry buniu :)

danka10

danka10 2009-02-17

..witaj Buniu:))))aż ślinka cieknie....

cywil2

cywil2 2009-02-17

I znowu będę musiał gotować wg. Twojego przepisu.Pozdrawiam .

aniakar

aniakar 2009-02-17

Pyzy z mięsem są pyszne...ja robię kulki.... inna nazwa to cepeliny ...
ale nie ważne jak się nazywają,grunt,że są pyszne .:)))

kirena

kirena 2009-02-17

Bardzo dziękuję za podrzucenie pomysłu,już się zabieram za robotę.Przesyłam całuski:)))

bunia

bunia 2009-02-17

kirena- to jeszcze kapustkę zasmażana do tego podpowiadam

margoma

margoma 2009-02-17

Ale pysznosci! Smaki mojego dziecinstwa!

bozyna

bozyna 2009-02-17

pychotka pozdrawiam

anunia

anunia 2009-02-17

jest przy nich troszkę pracy ,ale warto bo są pyszne:)

halinag

halinag 2009-02-17

dużo pracy ale musi być pyszne

graziac

graziac 2009-02-17

Ooo,to bym zjadła!..Uwielbiam pyzy,pierogi i wszystkie mączne... Miłego dnia,Buniu.

atena74

atena74 2009-02-17

podpisuje sie pod graziac ))) milego dzionka

niema

niema 2009-02-17

oooooo ciekawe i łatwe;) ale miesko mielone smażymy razem z cebulka? czy mieszamy ze smażona cebulka i kładziemy jako farsz surowe miesko?

irogo

irogo 2009-02-17

jadłam takie kiedyś .... niebo w gębie i do tego kiszona zasmazana kapucha z cebulką mmmmmm ;)))

reniuska

reniuska 2009-02-17

WITAJ GRAŻYNKO
ZAPRASZAM NA KAWUNIE
MIŁEGO POPOŁUDNIA ŻYCZĘ

yvonne7

yvonne7 2009-02-17

CEPELIAMI czy CEPELINAMI ?
:)))

boogie3

boogie3 2009-02-17

PYSZNIE WYGLĄDAJĄ ...DZIĘKUJĘ ŻE JESTES TUTAJ ...POZDRAWIAM*

siestala

siestala 2009-02-17

to samo mam pytanie co niema- miesko gotowane do farszu? I jeszcze jedno- ziemniaki bez jajka? pozdrawiam Cie :)

krysa

krysa 2009-02-17

ale pyszne jedzonko,
pozdrawiam...:)

naska

naska 2009-02-17

ojeja ale pysznosci,prosze podeslac do Holandii ;)

wiolcia7

wiolcia7 2009-02-17

jadalne pociski - niespotykane w moich stronach ;-)))))
chętnie bym sobie zjadła;-))

b0zenka

b0zenka 2009-02-17

Buniu ,jako małolata jadłam je dosyć często tata je robił tak samo jak ty.dodatek leciutko zasmazana kiszona kapusta.

bunia

bunia 2009-02-17

siestala , niema - mięsko surowe wymieszać z cebulką i przyprawami .Jajka nie daję .Jak mam czas to jak odcisnę te surowe ziemniaki to sok z nich zostawiam żeby na dnie osiadła maka ziemniaczana , zlewam wodę , a make dodaję do masy ziemniaczanej , a jak nie to podsypuję łyżkę mąki ziemniaczanej kupnej .
Jeśli chodzi o gęstość ciasta to proponuję pierwszy raz robić z kimś kto ma wprawę , bo tu podawanie ilości maki to trochę nie za bardzo - bo jak ziemniaki są za wodniste lub słabo odciśnięte to może się okazać ,że ciasto wyjdzie za rzadkie , a jak ziemniaki mączyste to z kolei może być za twarde .
Moje pierwsze pyzy w życiu to się nadawały na piłeczki golfowe ( hi hi hi )- a wydawało mi się ,że tak się ściśle przepisu trzymałam.

krupcia5

krupcia5 2009-02-17

Wyglądają apetycznie i na pewno są smaczne-miłego popołudnia życzę

karo66

karo66 2009-02-17

A ja z lat dziecinnych pamętam te same kluski ale ze startą marchwią którą się "prużyło" z masłem cukrem i pieprzem. Musiała marchewka być dobrze słodka, pieprzna i tłusta. Do dziś mam w pamięci widok zielonych obwódek klusek i czerwonego, przygaszonego koloru marchewki. Kto jeszcze to robi?

kiki139

kiki139 2009-02-17

Robiła je moja babcia i nazywała je Kociaki,były pyszne.

vena7

vena7 2009-02-17

pociski...świetna nazwa...zrobie w sobote....to danie..

danka19

danka19 2009-02-17

Już się wydrukował przepis i przy okazji zrobię. Dam znać jak smakowały. Serdecznie pozdrawiam.

jolcia7

jolcia7 2009-02-17

haha pozdrawiam ,dzisiaj akurat robiłam je na obiad:)

farm63

farm63 2009-02-17

Aaaaa!!!! Zeppeliny mojej Babci ! No chociaż sobie popatrzę... :(
Pamiętam jeszcze babkę ziemniaczaną. Pyszszna była.

kofanaa

kofanaa 2009-02-17

u mnie w mieście nazywają się ''wodoloty'',są przesmaczne:)

edytka

edytka 2009-02-17

mniam :))

niema

niema 2009-02-17

o dzieki za odpowiedź;) zaraz to zanotuje;))

emmi1

emmi1 2009-02-17

Bunia :) Ja i tak wiem, że te błędy są sprawdzeniem ile osób czyta przepis, [buziak] prawda? :))))))

bunia

bunia 2009-02-17

emmi1- hi hi hi - aż taka sprytna to ja nie jestem . Zakręcona jestem . Zostawiłam Mamę w szpitalu na ponowne składanie ręki ( jutro ) , córę z mężem i wnukiem chciała bym jak najczęściej widzieć i ugościć ( wylatują do Anglii już w niedzielę ) , no i z tych emocji ciśnienie mi zwariowało zupełnie i jestem z lekka nieprzytomna po lekach ( przytrafiło mi się 175/150- jeszcze takiego nie widziałam ).Najpierw sobie zbiłam , apotem ratowałam się czekoladą z wiśniówka bo za bardzo zbiłam . Mądre to chyba nie jest - trudno,przeżyłam i nawet humorek mi się poprawił.

isia222

isia222 2009-02-17

oj buniu, buni dbaj o siebie, bo wszyscy Cie bardzo potrzebują! a mamie życzę zdrowia. miałam niedawno męża ze złamaną nogą to wiem jak to jest....

malybok

malybok 2009-02-17

narobiłas mi smaku, a ja jeszcze mam diete:)))

kirena

kirena 2009-02-17

I zrobiłam! I zjedliśmy z mężem. Jeszcze na kolację odsmażyłam,były pyszne,dziękuję za przepis.Dobranoc!

kopytka

kopytka 2009-02-17

już się poplułam.... lubię takie smakołyki...

bunia

bunia 2009-02-17

kopytka- i ja też - tylko nie zawsze chce mi się robić - dziś z nerwów miałam natchnienie.

graziac

graziac 2009-02-17

Buniu,zrób porządek z tym ciśnieniem...A mamie życzę dużo zdrowia. Dobrej,spokojnej nocy.

reni1

reni1 2009-02-17

Twoje przepisy i te cudeńka tez są cudowne ..dałam stronę mojej córce w Anglii aby się od Ciebie uczyła:)jesteś mistrzynią w swoim rodzaju:)Podziwiam Cię cały czas....:)dobrej nocy

reni1

reni1 2009-02-17

A te to lubię też ze szpinakiem i żółtym serem...;))

barossa

barossa 2009-02-18

fajne są,na pewno smaczne:)

udch95

udch95 2009-02-18

Tego bym trochę wrzuciła:))

cieniu1

cieniu1 2009-02-18

Mniam mniam czesto to robje w mojej rodzinie to byla czesta portawa :)) ja tez robje to ale z Kapusta i prawdziwkami a do tego sos grzubowy !!! palce lizac !! No to juz wiem co na sobote zrobic :)))pozdrawiam.

analiza

analiza 2009-02-20

a ja znalazłam taki przepis
Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc - duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Świeże mięso wieprzowe - najlepiej karkówkę lub łopatkę - obmyć i podgotować do średniej miękkości, dodając listek laurowy i pieprz naturalny. Wywar mięsny pozostawić do gotowania kartaczy, a mięso zemleć wraz z cebulą i ząbkiem czosnku. Póżniej wymieszać i dodać przyprawy do smaku. Tak przygotowany farsz podsmażyć na patelni przez około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć i potarkować. Następnie masę ziemniaczaną wycisnąć, a wytrącony krochmal dodać do ciasta. Masę trzeba sparzyć wodą lub wywarem mięsnym - aby nie była zanadto twarda. Z wymieszanego, elastycznego ciasta formować placki i zawijać w nie kule z przygotowanego mięsnego farszu. Wrzucać do wrzącej wody (wywaru). Czas gotowania kartaczy zależy od ich ...

analiza

analiza 2009-02-20

Czas gotowania kartaczy zależy od ich wielkości oraz od tego czy do ciasta dodaje się mąki i gotowanych ziemniaków. Takie z zupełnie surowego ciasta i dość sporej wielkości gotują się około 2 godzin.

bunia

bunia 2009-02-20

analiza- ciekawa ta twoja propozycja .Trochę mnie tylko dziwi czas gotowania - 2 godziny ? A może całkowity czas robienia jest taki- bo kluski we wrzątku jak by tyle czasu miały być to nie wyobrażam sobie jakiej by miały być wielkości. Jak możesz to podaj źródło przepisu .

analiza

analiza 2009-02-20

Buniu, ja też analizowałam ten czas gotowania i okazało się, że znalazlam dwa przepisy
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis12533.html

http://www.svet-perk.pl/pre.html

hashi28

hashi28 2009-03-15

mniam .....ciekawa ta twoja galeria....jestem zachwycona!!

szczesliwi ci ktorych karmisz))

dodaj komentarz

kolejne >