Kapusta zasmażana ,,Trzech sióstr "

Kapusta zasmażana ,,Trzech sióstr "

Przegapiłam wczoraj kapustkę którą podałam do pocisków .

Kapusta zasmażana ,, Trzech sióstr „:
Znam kilka rodzajów kapusty kiszonej zasmażanej. Ta jednak zdecydowanie najbardziej mi odpowiada smakowo. A dlaczego taka nazwa prawie rodem z Czechowa ? W Opalenicy w takim starym rodzinnym domu mieszkały trzy moje Ciocie ( były siostrami ) .I to właśnie One nauczyły mnie tak robić kapustę .

Czas :30 minut

Składniki :

30 dag kiszonej kapusty ( nie za kwaśnej – jak trzeba to przepłukać )
15 dag słoninki wędzonej
3 łyżki pokrojonego kopru
pieprz mielony
cukier
1 łyżka mąki
przyprawa typu Vegeta, Jarzynka ( ja ostatnio używam kostki bulionowej Knorra – drobiowej )

Kapustę zalać woda i obgotować .Odcedzić .Słoninkę drobno pokroić i wytopić z niej skwarki. Wlać wrzącą wraz z wytopionym tłuszczem do kapusty. Dodać koper i mąkę . Wymieszać i chwilę ogrzewać . Doprawić pieprzem, cukrem i kostką bulionową ( lub inną przyprawą .

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


rozanka

rozanka 2009-02-18

Uwielbiam kapustę zasmażaną:)Musze koniecznie zrobić w/g Twojego przepisu:)

kopytka

kopytka 2009-02-18

Witaj w środę - u nie od rana sypie śnieg...jest biało...
pozdrawiam...
i poproszę o kapustkę....zjem trochę..

allright

allright 2009-02-18

pycha..

b0zenka

b0zenka 2009-02-18

Własnie taką tylko zamiast kopru szczypiorek tata dodawał do cepelinów jak wczoraj pisałam ..Pozdrowionka.

hiday

hiday 2009-02-18

Buniu znam ten smak , kapustka jest naprawdę wyśmienita. Też taką robię (mam również rodzinkę w Opalenicy i często tam jeżdżę). Pozdrawiam!

skama07

skama07 2009-02-18

witaj Bubiu:)
też mam dziś na obiad taką kapustę do żeberek:)
nie dodaje mąki tylko utarty ziemniak:)też zagęszcza)
miłego dnia:)

bibila

bibila 2009-02-18

Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)):)

yvonne7

yvonne7 2009-02-18

taką samą robię - okazało się, że tutaj jest to podstawowy i najpowszechniejszy sposób na kiszoną kapustę...
pyszna jest również, kiedy zamiast słoniny - doda się wytopione skwarki z boczku :)

emmi1

emmi1 2009-02-18

Miłego dnia życzę :)

krupcia5

krupcia5 2009-02-18

Własnie dziś mam na obiad -do mielonych

halinag

halinag 2009-02-18

Buniu znam ten smak kapusty tak też robiła moja babcia,mama a teraz ja
czyli stary przepis a jakże na czasie......... właśnie ze słoninką pozdrawiam

graziac

graziac 2009-02-18

Moja babcia robiła podobną i zawsze zajadaliśmy się tą kapustką...

przyjazn

przyjazn 2009-02-18

Uwielbiam zasmażaną kapustkę!!Moja córeczka też sie nią zajada:))-pozdrawiam i miłego dnia:)**

kopytka

kopytka 2009-02-18

JUTRO TŁUSTY CZARTEK -tak powiedział Bartek...
zaczynam już dzisiaj bo będę pierwsza..
http://www.paczekdlaciebie.pl/4882

gra51

gra51 2009-02-18

Ja kapusty nie obgotowuje.Oplukana kapuste zalewam woda okolo 4-5 cm powyzej kapusty,dodaje zesmazona sloninke z cebula,przyprawy i gotuje tak dlugo az sie woda wygotuje (czasami trzeba jeszcze troche dolac wody jezeli uznamy,ze kapusta wymaga jeszcze troche duszenia).Pyszna i nie wypycha "watroby".

honorek

honorek 2009-02-18

Kapustka na oko już smakowita .... mniam ! Mam swoją - własnoręcznie zakiszoną - chyba zrobię ją sposobem na 3 siostry :) Pozdrowionka Buniu :)

cudolik2

cudolik2 2009-02-18

Kapusta-zawsze pyszna.Ja zamiast kopru,daje kminek,a reszte robie tak samo...jest pycha!

reni50

reni50 2009-02-18

wygląda apetycznie, pozdrawiam:)

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies