Kapuśniak zelowski

Kapuśniak zelowski

Kapuśniak zelowski :
Informacje o tradycyjnej kuchni czeskiej rodem z Zelowa dostałam dzięki uprzejmości garnkowiczki – karo66 . Wygrzebała gdzieś stareńkie wydanie ksiązki kucharskiej opisującej zwyczaje kulinarne czeskiej społeczności Zelowa ( z przed wielu , wielu lat ) i przesłała mi skany .Dziś pierwsza próba gotowania wg tych przepisów .

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :

30 dag żeberek ( nie muszą być paski , można użyć tych tańszych końcówek )
2 marchewki
½ pietruszki
1/16 selera ( średniego )
¼ pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ łyżeczki soli ( lub kostka bulionowa Knorra – ja dałam wieprzową z szynki )
4 łyżki kaszy pęczak
20 dag kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
maggi lub przyprawa do zup
pieprz mielony
1 łyżeczka kminku ( ziarna )
½ łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka masła
6 szklanek wody

Mięso , por pokrojony w pół plasterki , utarte na grubej tarce seler i pietruszkę , oraz pokrojoną w plasterki marchew zalać wodą . Dodać sól ( lub kostkę bulionową ) , ziele angielskie, liść laurowy . Kaszę przepłukać zimną wodą kilka razy i włożyć do garnka . Gotować 30 minut . Dołożyć kiszoną kapustę ( pokrojoną i opłukaną by nie była za kwaśna ) .Gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso . Obrać z chrząstek i tłuszczy . Chude mięso podzielić na kawałki i dodać do zupy. Doprawić do smaku magii , pieprzem , kminkiem .W ostatnim momencie włożyć masło i czosnek . Dusić jeszcze 15 minut .

Podaję ,że wlewamy 6 szklanek wody bo w trakcie dotowania ok. 2-2,5 szklanki odparuje .Ja do zup zawsze daję więcej wody i gotuję je przy lekko uchylonej pokrywce .Płyn odparuje do takiej gęstości zupy jaka mnie interesuje , a unikam tego że trzeba płyn uzupełniać .No i mam zawsze tyle zupy ile mi potrzeba .Z tych proporcji wychodzi 2 duże porcje ( takie na jednodaniowy posiłek ).

Oczywiście nie jest to kapuśniak gotowany ściśle wg starego przepisu który jest bardzo prosty ( bez warzyw , przypraw ) .Ponieważ chodzi mi bardziej o pomysł gotowania kapuśniaku z kaszą niż o odtworzenie oryginalnego smaku tej zupy pozwoliłam sobie na ,, dosmaczanie „ jej .

dodane na fotoforum:

kropkaa

kropkaa 2009-02-23

a ja uwielbiam do Ciebie kochana zagladac i podpatrywac masz cicha wielbicielke))))))

kopytka

kopytka 2009-02-23

ja na diecie a Wy tutaj takie potrawy podajecie....

niema

niema 2009-02-23

hmmmmmm moje dziecko ogldając to zdjecie przed chwila mówi tak hmmmmmm pychota mamo.......ale nieźle wyglda,,,,,,mamo zrób taki;)))

hahhah i musze zapamiętać ten przepis;))

bibila

bibila 2009-02-23

Miłego i słonecznego dnia życzę:)))

jairena

jairena 2009-02-23

No to trzeba spróbować, zamiast ziemniaków- kasza;) Jutro napiszę, jak wyszło;) Zawsze to mniej o jedną czynność:) Podrawiam Szanowne Panie a Mamie zdrowia życzę:)

danka10

danka10 2009-02-23

Trzeba będzie spróbować:)))) miłego dnia Buniu:)))

aniakar

aniakar 2009-02-23

Oj Bunia Ty to lubisz takie eksperymenty... ale to dobrze ,człowiek cale życie się uczy.. jutro robię taki kapuśniaczek..ja też lubię nowości..
Miłego dnia :))))

krupcia5

krupcia5 2009-02-23

smacznego...miłego popołudnia życzę

yvonne7

yvonne7 2009-02-23

no proszę!
kapuśniak z kaszą...
i jak smakował?

bunia

bunia 2009-02-23

yvonne7- z tego wszystkiego nie napisałam , to znaczy napisałam na prywatnych do karo66- FANTASTYCZNY . ,, Pożarłyśmy" z Mamą swoje porcje w oka mgnieniu . Bardzo mi smakował. Będę dalej eksperymentować z przepisami z tej kuchni .

ijkk1

ijkk1 2009-02-23

dzisiaj już nie skorzystam ,ale jutro w sama południe się po nią zgłoszę.Jestem pewna ,że smakuje wyśmienicie (*,*)

hannae

hannae 2009-02-23

Pysznie juz wyglada Buniu, skozystam z niej. Pozdrawiam serdecznie.

malybok

malybok 2009-02-23

kapusniak z kaszą gotowała często moja teściowa, a ja nie bardzo miałam do tego smaku przekonanie,ale dobrze że przypomniałas ten przepis zmodernizowany, więc spróbuję po twojemu. Miłego wieczoru:)))

rudy13

rudy13 2009-02-23

wygląda smakowicie...
pozdrówka serdeczne :))

dodaj komentarz

kolejne >