Dziś nie ma nowości . Mam zupkę z wczoraj. Na to danie w zasadzie już przepis podawałam , ale ponieważ wnuczek -Wojtuś koniecznie chciał ugotować sam - zrobiliśmy uproszczoną wersję - taką akurat na możliwości kogoś kto uczy się gotować .
Sos koperkowy z gotowanym kurczakiem :
Ilość : 4 porcje
Czas : 15 minut
Składniki :
2 filiżanki rosołu
½ filiżanki słodkiej śmietanki
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny ( bez pestek )
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżka prawdziwego masła
2 łyżki pokrojonego koperku ( świeżego lub mrożonego , nie dawać suszonego )
ugotowane mięso z kurczaka obrane z 2 udek kurczaka ( dużych )- podzielone na kawałki
1) w garnuszku rozgrzać na małym gazie oliwę z masłem
2) wsypać koper, zamieszać
3) wsypać mąkę i zamieszać z tłuszczem
4) wlać śmietankę
5) wlać chłodny rosół i mieszać tak długo aż sos zgęstnieje
6) dodać sok z cytryny, sól , cukier
7) wrzucić mięso z kurczaka
Zamiast mięsa z kurczaka można dać jajka na twardo.
Podawać z ryżem na sypko i surówką
dodane na fotoforum:
labro 2009-03-10
Super danie :)))
A moje wejście na Twoją stronkę zazwyczaj kończy się wizytą w kuchni z wielkim głodem ;))))Więc niekiedy to ja tylko szybciutko tu zajrzę i uciekam ;)))) bo Twoje potrawy są takie APETYCZNE Bunio kochana ;)))
Pozdrawiam serdecznie
ania53 2009-03-10
I danie gotowe .SMACZNEGO .
jasiek56 2009-03-10
BUNIA JEST PO PROSTU WSPANIAŁA! I tyle! ♥
basa55 2009-03-10
witam, zapraszam, chetnych jest wiecej wiec panowie maja piwko a my kobitki konkrety - zakaska u Ciebie super:)))
jasiek56 2009-03-10
Dziękuję! :* Pomyślę! :) ♥♥♥♥♥
olena 2009-03-10
WITAM :)......aromatem kawy Cię dziś kuszę,bo podobno kawa rozbudza ciało i duszę.Sam uśmiech w dzień pochmurny to za mało,łyk kawy to jest to.Miłego dnia pachnącego kawą i czekoladą.
jolcia7 2009-03-10
pewnie ślicznie pachnie ,bo jest koperek:)pozdrawiam
kirena 2009-03-10
Ooooo sosik koperkowy! Lubię ze sztuką mięsa lub jajkiem na twardo mniam!Pozdrawiam Buniu i wnuka również:)
ijkk1 2009-03-10
bardzo często robię sos koperkowy ,ale troszkę inny - następny będzie według Twojego przepisu - miłego wieczoru (*,*)