Gulasz wołowy z jarzynami :
Beef stew . Bardzo popularne danie z kuchni angielskiej . Smaczny. Zwyczajowo podawany z kluchami Dumpings gotowanymi bezpośrednio na gulaszu .
Czas : ok. 2 godzin
Składniki :
1/2 kg mięsa wołowego gulaszowego ( nie tłustego )
3 cebule pokrojone w piórka
1 marchewka pokrojona w krążki
1/4 brukwi pokrojonej w słupki
1 pasternak lub duża pietruszka pokrojone w kostkę
sól
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu mięsnego Gravy ( lub kostka mięsna Winiar – angielski sos Gravy jest dla mnie osobiście nie do strawienia )
3 szklanki wody
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Cebulę pokroić w ,, piórka „ i zeszklić na smalcu . Mięso pokroić w kostkę ( ok. 2 cm średnicy ) , wrzucić do cebuli i podsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla . Zalać woda .Dodać ziele angielskie i liście laurowe i kostkę mięsna Winiar . Dusić 1 godzinę 15 minut . Dodać pietruszkę, seler , marchew i brukiew i gotować jeszcze 45 minut. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem . Zagęścić rumiana zasmażką z 2 łyżek mąki . Zagotować.
Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
dodane na fotoforum:
wesolla 2009-03-14
Bunia masz rację może ja kiedyś też będę robić 20 pierożków ale teraz to nie możliwe............hihihi moje głodomorki nie dość że jedzą to jeszcze na wynos zabierają....
wesolla 2009-03-14
Pięknie podany obiadek...
wiki3 2009-03-14
mniamu mniamu kurna a ja mam zaczac dietke mhmhmh
maria62 2009-03-14
Smakowicie wygląda na pewno i tez tak smakuje, masz złote ręce,wyobraźnie i cierpliwość, pozdrawiam, miłego radosnego weekendu.
karo66 2009-03-14
Jak Ty to przepięknie i apetycznie wszystko podajesz. Faktyczie je sięto już wzrokiem.
lachowa 2009-03-14
jak brukiew to muszę koniecznie wypróbować..:))))))
brukiew z brukselką robiłam 4 razy...w końcu się najadłam....:))))))
bunia 2009-03-14
zgaga6- hi hi hi - to jest półmisek- dwie porcje są na nim - nigdy nie wiem ile Mama zje to podaję na półmisku i nakłada sobie ile chce .Z tej proporcji jak w przepisie wyszły 4 porcje ( dwie zamroziłam na zaś jak mi się nie będzie chciało gotować ).
killusia 2009-03-14
Juz wyprobowalam pare Twoich przepisow:)
pysznosciiiiii, ale smakuja mi najbardziej te po ktorych watroba wysiada :D
luna19 2009-03-14
mmmmmm mniam , co za pysznosci :)))))
oli74 2009-03-14
Jak zawsze smacznie i pięknie podane.
Jak tam Buniu z fajkami>>??udało się rzucić?
POZDRAWIAM CIEPLUTKO:)
abc75 2009-03-14
masz rację Buniu to danie podają z makaronem............próbowałam! jest warte uwagi........
bunia 2009-03-14
abc75- dla mnie wersja angielska jest za krótko duszona i za mało doprawiona , ale to już taka uroda ich kuchni .Za to kluchy Dumpings fantastyczne .Wyglądają nieciekawie ( takie szaro- bure ) , ale smaczne .Chciałam zrobić ale potrzebny jest łój barani ( mam granulowany , ale resztkę i trzymam do kołdunów - jak mi córa dośle to zrobię , żeby pokazać ).
brodas 2009-03-14
To danie pewnie będzie smakować wyśmienicie,Na pewno go wypróbuję.
Miłego wieczorku.
marii50 2009-03-14
Buniu,to prawda masz złote ręce.Zapisałam cię do moich ulubionych,bo masz fajne przepisy z których korzystam dłużej niż jestem w garneczku...i nie tylko ja...pozdrawiam cieplutko.
malybok 2009-03-14
Smacznie zrobione. Pięknie przystrojone. Duą porcjajest podana, z apetytem zajadana. Dobrej nocki:)))
rudy13 2009-03-14
Buniu... jak Ty wszystko cudnie podajesz... aż szkoda jeść tak ładnie wygląda na talerzu.. :))
ula27 2009-03-17
mmm ja też dziś to zrobię ale z makaronem podam mam nadzieje że bedzie smakować wszystkim:)