Kartoflanka z Dublina

Kartoflanka z Dublina

Kartoflanka z Dublina :

Bardzo smaczna zupa rodem z Irlandii. Przepis przekazali mi znajomi którzy tam mieszkają .Podawana jest w wersji miksowanej z grzankami lub takiej jak ja zrobiłam

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

30 dag wołowiny rosołowej
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 średniego selera
¼ pora
przyprawa do zup ( ja użyłam kostki bulionu wołowego Knorra )
ząbek czosnku
pieprz mielony
kminek mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki
60 dag ziemniaków
3 cebule
5 dag boczku wędzonego
5 dag utartego sera Chedar
sól
1 litr wody
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Mięso , marchew, pietruszkę i seler zalać wodą i dodać kostkę bulionową . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa . W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę ziemniaki , a cebulę w piórka .Smażyć je na rumiano na 2 łyżkach oleju mieszając .Pokroić bekon w kostkę i obsmażyć na rumiano. Ser utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) Zalać wywarem i gotować 30 minut. Wlać śmietankę .Dodać masło. Doprawić do smaku solą , pieprzem i kminkiem .
Podawać posypaną utartym serem , bekonem i natką pietruszki .

A ! Mięsko z zupy można rozdrobnić i włożyć do niej , zjeść z chlebkiem lub zostawić na pierogi lub krokiety

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php

dodane na fotoforum:

ana83h

ana83h 2009-03-17

wszystko wygląda pycha ale ostatnio jestem chora i nic tylko rosołek bym zjadła. na nic innego nie mam apetytu....

kasiab

kasiab 2009-03-17

Buniu uszka z mięskiem bo ja lubię mięsko .. pozdrawiam

halinag

halinag 2009-03-17

kartoflanka bardzo pozywna i wystarczy jako danie jednogarnkowe....pozdrawiam Buniu

madz83

madz83 2009-03-17

Miłego i słonecznego dnia życzę:)
Pozdrawiam cieplutko:)

kirena

kirena 2009-03-17

Tak, jako jednogarnkowe z tym mięskiem,w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam cieplutko i buziaka ślę:)

luna19

luna19 2009-03-17

a ja dziś gołąbki zrobilam
bedzie na kolejne 2 dni hihihih
pozdroweczki

theresa

theresa 2009-03-17

KARTOFLANKA WSZEDZIE JEST LUBIANA BO POZYWNA I SMACZNA;)
MILEGO DNIA BUNIU!

starsza

starsza 2009-03-17

A tą zupą nie pogardze............

wiolcia7

wiolcia7 2009-03-17

to dziś obiadek po irlandzku;-)

sparow

sparow 2009-03-17

dla mnie wersje bez mieska...i wykonuje specjalnie dzis...:)))

yvonne7

yvonne7 2009-03-17

rewelacja!
:)))

kasiab

kasiab 2009-03-17

Lubie zupki i ugotuje ...

bunia

bunia 2009-03-17

wiolcia70 - a zgadnij czemu dziś po irlandzku i od rana kolor zielony się przewija ?
Rozwiązanie zagadki wieczorem.

malybok

malybok 2009-03-17

ja wiem Buniu, dzień Sw. Patryka, to kolor zielony:))))

hannae

hannae 2009-03-17

Buniu, wspaniala zupka, pieknie podana- bedzie moja.

brodas

brodas 2009-03-17

Dzisiaj w Irlandii piją piwko,a my jemy zupkę kartoflankę.:)

bunia

bunia 2009-03-17

malybok, brodas- brawo- dziś Dzień Świętego Patryka , a że ja uwielbiam muzykę irlandzką to zrobiłam sobie dzień na zielono . Jak mi wyjdzie niespodzianka to Wam napiszę jak można w Polsce świętować Św .Patryka po irlandzku. Trochę cierpliwości .
A kartoflanka rodem z Dublina .

wiki3

wiki3 2009-03-17

mmm zapewne pychota pozdrawiam

rawiak

rawiak 2009-03-17

Wygląda apetycznie

alusia0

alusia0 2009-03-17

...zostałam teściową Irlandczyka ...naucze się tej zupki może mnie zięć pochwali...dziekuję

ondyc

ondyc 2009-03-18

witam cię serdecznie czy ja mogę wpaśc na te smakołyki do ciebie bo u mnie jakaś nuda na tych talerzach

bunia

bunia 2009-03-18

ondyc- pewnie że możesz - czekam - uwielbiam gości którzy pozwalają się karmić .

isia222

isia222 2009-03-18

zapowiada sie smakowicie:)

dodaj komentarz

kolejne >