Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym :

Zwykłe pierogi z farszem mięsnym robione z parzonego ciasta. Dodatkowo zrobiłam do nich pikantny sos szpinakowy , a pierożkom nadałam trochę inne kształty .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
¾ szklanki farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso, podsmażona cebulka – doprawione do smaku )
2 łyżki oleju do gotowania pierogów
10 dag mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
1 serek topiony ( kostka , kremowy )
½ szklanki słodkiej śmietanki
5 dag sera Feta
pieprz mielony
mini kostka czosnkowa Knorra


Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować , kroić na kwadraty , kłaść na każdy łyżeczkę farszu .Zlepiać pierogi ( trójkąty , kółeczka , normalne, uszka ).Układać na wysypanej mąką tacce. Przykryć ściereczką .W rondelku rozpuścić masło , wrzucić szpinak , sery, wlać śmietankę .Dusić aż sery się rozpuszczą . Doprawić pieprzem , kostką czosnkową .

Pierożki gotować wrzucając na osolony wrzątek ( z dodatkiem oleju ) 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane sosem ( lub ułożone dekoracyjnie z sosem w osobnym naczyniu .

dodane na fotoforum:

malybok

malybok 2009-03-28

Witam! smacznie u Ciebie, Miłego weekendu:)))

wiki3

wiki3 2009-03-28

super ale nie jadlam jeszcze

maria62

maria62 2009-03-28

Bardzo smaczne danie,juz próbowałam,smacznego !!!

yvonne7

yvonne7 2009-03-28

o to mi się podoba - muszę kiedyś spróbować tego parzonego ciasta :)

ireczek

ireczek 2009-03-28

witaj ,milego sobotniego popoludnia zycze..

smerf71

smerf71 2009-03-28

pakuj leni do walizy i zmykamy popływać ......
pozdrawiam :)))))

domel

domel 2009-03-28

świetne... na pewno wykorzystam pomysł jako nietypową odmianę dla pierogów z mięsem...

agnesja

agnesja 2009-03-28

oj jak smakowicie i kolorowo:)wiosna na talerzy zawitała

graziac

graziac 2009-03-28

Miałam kilkudniowe zaległości w Twoich przepisach,ale już nadrobiłam. Pooglądałam,poczytałam i... jestem głodna!...Potrafisz jednak wyczarować pyszności! Pozdrawiam cieplutko.

majka54

majka54 2009-03-28

Buniu jestes artystka w swych poczynaniach ,no i te wszystkie zalączone zawsze przepisy,Uwazam je za naj , naj .....,Mile pozdrawiam.

anna19

anna19 2009-03-28

...cuda,cuda,cuda.....miłego sobotniego wieczorku!

halinag

halinag 2009-03-28

Buniu Ty artystko .........czego Ty już nie wymyślisz...super

bunia

bunia 2009-03-28

Kochani !
Serdecznie dziękuję za miłe słowa .Prawdę mówiąc to zaczynam przedświąteczne porządki w zamrażarce .Trzeba powyciągać wszystko co tam się nazbierało i coś z tym zrobić .Pewnie w najbliższym czasie będą takie właśnie potrawy gościć na stole .Bo to pół piersi z kurczaka, a to trochę warzyw na chińszczyznę, kość na jakąś zupkę , troszkę kukurydzy, kawałek kapusty .Będzie kombinowania co niemiara .

ellah

ellah 2009-03-28

Kombinuj dziewczyno nim zapasy przeminą :)
Dobrze ci to idzie :)

wrzosik

wrzosik 2009-03-28

Wiosenne danie ;)

kofta73

kofta73 2009-03-28

Wyglądają przepięknie i pewnie rewelacyjnie smakują...
Pozdrawiam ;)

b0zenka

b0zenka 2009-03-28

Miłego wieczorku,cudownego snu.....DOBRANOC.

kirena

kirena 2009-03-28

Znowu coś nowego!!Buniu podziwiam Cię..
Życzę dobrej nocki..

martynw

martynw 2009-03-28

Witaj:):) ... co prawda nie lubię szpinaku, ale pierożki z sosem szpinakowym wyglądają apetycznie... tym bardziej apetycznie, że są wstawione na wspaniały jubileusz... 800 fotek, wspaniałych, apetycznych fotek z doskonałymi przepisami, ładnie podanymi... aż ślinka cieknie...
_________GRATULUJĘ___________

martynw

martynw 2009-03-28

Dla najwspanialszej kucharki świata:):) z pięknym podziękowaniem:):)
http://www.garnek.pl/martynw/4864319/bunia-gratuluje-to-juz-800-fotek

bunia

bunia 2009-03-28

martynw- bardzo , bardzo dziękuje za życzenia i kwiaty. Zrobiło się tak radośnie - wiosennie.

elisela

elisela 2009-03-28

I sos szpinakowy...pysznosci!!! Milej niedzieli!!!

nuna11

nuna11 2009-03-29

Witam Miło pierogi może ale szpinak odpada u mnie w przebiegach nie lubie od dzieciństwa ale cóż każdy ma swoje fochy.Pozdrowiam;):):>

donotka

donotka 2009-03-29

Szpinak u mnie odpada...reszta pycha.

.................(¯`°v°´¯)
...................(_.^._).......(¯`°v°´¯)
. ....(¯`°v°´¯) .................(_.^._)
Miłego dzionka,uśmiechu i słonka...:)

oliver2

oliver2 2009-03-29

ALE ŚLICZNIUTKIE

barossa

barossa 2009-03-29

uwielbiam szpinak:)pozdrawiam , zawsze nabieram apetytu oglądając Twoją galerię ze zdjęciami:)

witka

witka 2009-03-29

pycha ,pozdrawiam

granyz

granyz 2009-03-29

pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,miłego wieczoru,

rudy13

rudy13 2009-03-29

mniamuśne rzeczy u Ciebie... pychotka... :)))

dorka45

dorka45 2009-05-29

Uwielbiam te galerie...A to danie tez napewno zrobie...

dodaj komentarz

kolejne >