Szybki mazurek na francuskim cieście

Szybki mazurek na francuskim cieście

I znów przypomnienie potraw na Święta Wielkanocne.,, Specjalistka " od pieczenia ze mnie żadna .Wszystkim tym którzy mają podobne problemy podpowiadam - ten mazurek na pewno się uda .

Mazurek na cieście francuskim :

Łatwy , szybki mazurek.

Czas : 45 minut

Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka mieszanki tropikalnych owoców
3 czekolady mleczne
bakalie
wiórki kokosowe,
skórki pomarańczowe kandyzowane ,
lukier
inne elementy do dekoracji
1 żółtko


Rozmrozić ciasto francuskie. Ciasto przyciąć na taki kształt jaki chcemy mieć ( prostokąt , koło ) .Z reszty ciasta uformować ozdobne brzegi. Posmarować rozmąconym żółtkiem , wyłożyć na blachę na papierze do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjąć ciasto i ostudzić . Owoce odsączyć dobrze z zalewy i rozdrobnić .Roztopić czekolady ( na parze lub w kąpieli wodnej ) ,1/3 część masy czekoladowej wylać na środek ciasta , rozsmarować i poczekać aż zastygnie . Wyłożyć na ciasto owoce .Owoce polać resztą czekolady . Na czekoladę wylać ozdobnie lukier. Ozdobić bakaliami ( rodzynki , orzechy, skórka pomarańczowa ).

dodane na fotoforum:

kopytka

kopytka 2009-04-06

jak kupuję mazurek- i nie zawsze on jest zjedzony do końca....
ten wygląda smakowicie...

emmi1

emmi1 2009-04-06

Dzień dobry! Pysznych , przedświątecznych wypieków zyczę :)

halinag

halinag 2009-04-06

Buniu widzę że pieczenie też nie jest Ci obce

mycha27

mycha27 2009-04-06

Slicznie....a to dla Ciebie..
niespodzianka


http://wielkanocnykurczak.pl/kasiul la_i_marika,101442/

bunia

bunia 2009-04-06

halinag- oj obce , obce. To jest taki mazurek na skróty. Dobrze że nie ma szans na to by się nie udał. Tego nie da się nie upiec . Ciasto gotowe, czekolada gotowa, owoce z puszki - tyle ze trzeba udekorować - tyle to jeszcze umiem zrobić .
Jak już muszę to piekę ale żebym z tego była zadowolona to nie powiem .

kopytka- u mnie też z tymi kupnymi tak było .Są niejadalne . To już wolę zrobić taki , albo wylać czekoladę na wafle i udekorować - tez będzie mazurek .

beata46

beata46 2009-04-06

Witam słonecznie w nadchodzącym tygodniu życząc moc radości,cieplutkich dzionków i spokoju!

donotka

donotka 2009-04-06

´`•.¸(``•.¸ ¸.•`´)¸.•`´)
«´¨ •.¸.DZIEŃ DOBRY¸¸.•´¨`»
( ¸.•`´(¸.•`´ ``•.¸)``•.¸)
Promienie słońca zawstydzone,
do okien Twych zaglądają
i budzą życie uśpione ,
i sny kolorowe skradają.
A złota poświata słońca,
wkracza na nieba ganek
wśród ptaków , szuka gońca.
by śpiewem oznajmić poranek !
((_,»*—**—*«,_)) ((_,»*—**—*«,_))
POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!
ŻYCZĘ MIŁEGO DNIA!!!

maria62

maria62 2009-04-06

Wiosenne, słoneczne pozdrowienia - miłego dnia
Bardzo dziękuje za ten przepis, ja tez nie lubię piec mazurków

alex75

alex75 2009-04-06

Uśmiechnij się! Uśmiechnij!
Ot, tak... Na powitanie dnia,
bo uśmiech, nawet malutki,
cudowną moc w sobie ma !!!
Miłego dzionka;)

tuurma

tuurma 2009-04-06

I znowu mnie zainspirowałaś. Taki mazurek to i mnie wyjdzie :D

cudolik2

cudolik2 2009-04-06

Nie wiem dlaczego,ale "mazurki"-przenigdy mi nie smakowały.Nie to,ze kupne,nawet te pieczone przez wytrawnych cukierników.To chyba nie"mój"smak po prostu.Miłego dnia!

basiaz

basiaz 2009-04-06

Pozdrawiam Buniu i miłego,słonecznego tygodnia:)

midnigh

midnigh 2009-04-06

taki mazurek to chyba mi wyjdzie, pozdrawiam

graziac

graziac 2009-04-06

Pieczenia nie komentuję,bo w tej materii niewiele mam do powiedzenia... Pozdrawiam.

gkoscie

gkoscie 2009-04-07

Chyba tez mi się uda. Dobrze ze przypadkiem trafiłam do Twojej Galerii, Będę tu częsciej zaglądać,

tuurma

tuurma 2009-04-14

Zrobiłam taki mazurek, ale w wersji z kajmakiem zamiast czekolady. Pożarty został dość prędko, więc chyba należy uznać, że się udał :) Tylko tam, gdzie dałam te ozdobne ekstra kawałeczki ciasta cokolwiek krzywo mi wyrastało. Dodam, że to mój pierwszy mazurek w życiu :) Jeszcze raz dzięki za przepis.

bunia

bunia 2009-04-14

tuurma- nie przejmuj się mnie też krzywo wyrastają ozdoby- to chyba taki urok francuskiego ciasta . Zdecydowanie wolę ten mazurek od tego na kruchym cieście .I to nie tylko ze względu na łatwość robienia , ale i smak. Wszystkie mazurki są z reguły potwornie słodkie co mi nie odpowiada - ale co poradzić - wnuki uwielbiają właśnie te ulepkowate .No to piekę , jem okruszek , a na resztę patrzę z satysfakcją jak znika w łakomych brzuszkach.

dodaj komentarz

kolejne >