Kotlety schabowe w sosie wg Babci Basi

Kotlety schabowe w sosie wg Babci Basi

Kotlety schabowe w sosie wg Babci Basi :
Kotlety ze schabu panierowane , a następnie duszone w pikantnym sosie , podawane z ziemniaczanymi krokietami .

Czas :1 godzina

Składniki :

2 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
olej
1 łyżka masła
1 cebula
2 korniszony
¼ papryki czerwonej
4 kapelusze grzybów suszonych
5 dag wędzonki
sól
pieprz mielony
papryka mielona
curry
sos sojowy( lub maggi )
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 szklanka wody
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %

Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby na 10 minut .Ugotować do miękkości na małym gazie( odcedzić , a wywar z gotowania zachować ). Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć .Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę .Wrzucić pokrojone w paseczki korniszony, paprykę , grzyby , wędzonkę .Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i wodą .Dusić na małym gazie 20 minut. Włożyć kotlety .Dusić jeszcze 10 minut .Doprawić sos sosem sojowym ( lub maggi ) , pieprzem, papryką mieloną , curry .Zagęścić mąką ( najlepiej utrzeć ją z ½ łyżki oleju i taką papkę wkładać po odrobinie do gorącego sosu i mieszać – nie zrobią się ,, kluchy „ ) – wlać śmietankę .

dodane na fotoforum:

luna82

luna82 2009-05-09

hmm ale u Pani pyszności:)))pozdrawiam

aga555

aga555 2009-05-09

Pozdrawiam i wiele buziaków zostawiam:):):)

danka1

danka1 2009-05-09

Pysznie wyglądają, bo dekoracje są ładne...

wesolla

wesolla 2009-05-09

Ależ pychotka ....miłego dnia życzę.

b0zenka

b0zenka 2009-05-09

mówisz.... baw sie dobrze...będe ...ale własnie wczoraj na działce walnełam piętą w krawężnik niewiem ja wyrobie...a za tydzień starsza wnuczka ma bierzmowanie.

wiki3

wiki3 2009-05-09

mhmh super Pozdrawiam i zycze Milego Dnia

ciarkaa

ciarkaa 2009-05-09

a tyle co po obiedzie jestem:)
a tu juz slinka cieknie

greyss

greyss 2009-05-09

POZDROWIONKA

oli74

oli74 2009-05-09

...(`*•.♥.•*´)...(`*.♥•*´¨)...
Dzisiaj wpadłam na chwileczkę
By buziaczków dać garsteczkę
Miłego dzionka::)))

pychotka":)

wesolla

wesolla 2009-05-09

Serdecznie pozdrawiam.

massea

massea 2009-05-09

Same smakowitości Buniu, już nie nadążam ...jeść ..!:)))

anna19

anna19 2009-05-09

ja juz nic nie zmieszczę,ale Droga Buniu chce mi się do Ciebie zawsze zaglądać i nacieszyć oko widokiem tak przepysznie przygotowanych potraw!

jolanka

jolanka 2009-05-09

miłego wieczoru życzę ::))
a jutro mam wolne i poniedziałek::))

ireczek

ireczek 2009-05-09

milego wieczoru

b0zenka

b0zenka 2009-05-09

DOBRANOC....
spokojnej nocki i kolorowych snow zycze,
a jutro pelno slonka i usmiechu z samego rana zycze...

brodas

brodas 2009-05-09

Wyglądają smakowicie i pewnie takie są.
Na pewno wypróbuję.
Pozdrawiam...

udch95

udch95 2009-05-09

Pobudzasz apetyt...wyglądają wspaniale:)

aniakar

aniakar 2009-05-09

Pięknie podane....lubię takie sosiki...równie dobrze można zrobić w ten sposób piersi kurczaka Miłego wieczoru....Spokojnej nocy Dobranoc :))

malybok

malybok 2009-05-09

jestem zapracowana w swoim ogródku
a wieczorkiem po cichutku
piszę komentarze znów
życzę Tobie miłych snów:)))

bunia

bunia 2009-05-09

aniakar- w tym sosiku można w zasadzie wszystko zrobić - i mielone , i kiełbasę , i inne mięsko. Ja nawet robię sam sos do krokietów lub kopytek.

pianka

pianka 2009-05-09

☆ MIŁEGO WIECZORKU*ORAZ NOCKI* SŁODZIUTKICH SNÓW ☆ ☆
☆..☆POZDRAWIAM CIEPLUTKO DOBRANOC.☆

halinac

halinac 2009-05-10

SŁODKICH SNÓW ŻYCZĘ :))

starsza

starsza 2009-05-10

Wszystko tylko nie z grzybami...........

kirena

kirena 2009-05-10

Buniu milutkiej niedzieli:)

adigonz

adigonz 2009-05-10

Pozdrawiam serdecznie i zycze milej i ladnei Niedzielki.

myopic

myopic 2009-05-10

tutaj zawsze znajdzie sie cos smacznego;)

graziac

graziac 2009-05-11

Pysznie wyglądają...i na pewno tak smakują. Pozdrawiam serdecznie.

kocurq

kocurq 2009-05-13

Ten ptrag byl wlasnie z zeszytu tescia.
Sek w tym,ze on nie pisal w gramach,czy mililitrach.
Pewnie dlatego,zeby nie kopiowac i nie pichcic w kolko tego samego.
Dlatego czesto musze poglowkowac zanim ugotuje;)
Dzieki ze link;)
Chetnie tam zagladne;)
Sama nie czuje sie na silach,zeby innym doradzac.
Poza tym przez jezyki obce na codzien (od kilku lat) robie mase bledow piszac w jezyku polskim......
Milego wieczoru kochana;)

bunia

bunia 2009-05-13

kocurq- no to nie pozostaje mi nic innego jak postarać się o pstrąga i kombinować - miód- musztarda ( mnie by pasowała ta z całymi ziarnami gorczycy , za migdałami nie przepadam to raczej sezam ).Jak mi Rodzicielka nie wydrze pstrąga i nie każe zrobić tradycyjnie na maśle lub w folii z warzywami to może poeksperymentuje .

dodaj komentarz

kolejne >