Żeberka z cebulą z Garnka rzymskiego

Żeberka z cebulą z Garnka rzymskiego

Koniec ! Fajrant na dziś .


Żeberka są pyszne i po prostu rozpływają się w ustach .

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

1,5 kg żeberek ( w miarę chude paski )
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
1 opakowanie,, Przyprawy do żeberek „- Prymat
2 łyżki mąki
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka sosu sojowego
½ szklanki wody ( + ¼ szklanki do rozrobienia mąki )

Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą . Zostawić na 15 minut. Namoczyć Garnek wraz z pokrywą w wodzie ( tak aby był nią cały zakryty ) na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojoną na kawałki cebulą .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do Garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe .
Zamknąć szczelnie Garnek , wstawić do zimnego piekarnika, który nastawia się najpierw na 100 stopni , a po osiągnięciu tej temperatury na 200 stopni. Piec 2 godziny od osiągnięcia 100 stopni. Wyjąć żeberka z Garnka i wyluzować kości. Sos przetrzeć przez sito i wlać do zwykłego garnuszka. Zaciągnąć mąką . Doprawić sosem sojowym . Włożyć żeberka i podgrzać .
Podawać z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Dla tych którzy nie wiedzą jak wygląda Garnek rzymski
https://www.garnek.pl/bunia/4233380/garnek-rzymski

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2009-06-30

Witam i miłego ,słonecznego dnia życzę pozdrawiam

malybok

malybok 2009-06-30

smakowicie upieczone, takie rumiane, jak lubię:))

kocurq

kocurq 2009-06-30

Pieknie sie przypiekly!!!!!
Milego popoludnia Grazynko;)

winiarz

winiarz 2009-06-30

No mniam ale w miniaturce wyglądało jak " świński ryj na kapuście" :)))))

bunia

bunia 2009-06-30

winiarz- hi hi - ryjka to by raczej nie chcieli jeść .

gajanne

gajanne 2009-06-30

Bubiu! Ty to zawsze coś pysznego wymyślisz ale jak sobie pomyślę że miałabym coś takiego robić przy 32 stopniach w cieniu to aż się spociłam na samą myśl:))

kirena

kirena 2009-06-30

Bunia! co TY ze mną wyprawiasz;)))

wiki3

wiki3 2009-06-30

noi piekne zebereczka mniamu

graniac

graniac 2009-06-30

Witaj, Bunia, czy Ty całydzień ino pitrasisz???
pozdrawiam i życzę wspaniałego wieczornego wypoczynku po trudach dnia;-))))))

bunia

bunia 2009-06-30

graniac- dwa dni pod rząd gotowałam na zapas dla córki ( na 7-10 dni , zależy jak się będą objadać ).Jutro sobie odpocznę - obiadek gotowy tylko suróweczkę dorobić. Jak zjedzą to czeka mnie następny maraton ( i tak przez cały miesiąc ).Co robić trzeba pomóc dzieciakom bo inaczej będą jeść chińskie zupki ( tyle maja pracy )

kocurq

kocurq 2009-06-30

Grazynko;)
Przepiorki w Polsce mozesz kupic zamrozone w Real-u.
Te cztery kosztowaly mnie prawie 7 euro,wiecto wcale nie taki luksus mysle....
.........
Fasolka jest zblanszowana,a potem przesmazona z maslem ziolowym.
Ta posypka to platki kukurydziane-rozdrobnione i uprazone na patelni.
............
Makaron jest po ugotowaniu wymieszany z tym samym maslem ziolowym co fasolka i siup do foremek;) a na gore plaster pieprzowego camembertu.
Zapieczony w piekarniku.

bunia

bunia 2009-06-30

kocurq-No i wychodzi moja ignorancja.Ty wiesz , a ja nie gdzie kupić przepiórki. Fakt do Reala nie chodzę bo mi tam za tłoczno .Ale jak twierdzisz ,że są to już ja je znajdę. Mam taki fajny przepis na przepióreczki w czerwonym winku z jałowcem i tarniną .Jak to było - szukajcie , a znajdziecie. Idę na łowy .Dziękuję za podpowiedź .

alex75

alex75 2009-06-30

uwielbiam żeberka w każdym wydaniu;)ja cała dobe byłam odcięta od netu;(awaria! Miłego wieczorku i nocki Ci życzę;)

anula85

anula85 2009-06-30

* miłych i kolorowych snów życzę ***

oli74

oli74 2009-06-30

Wspaniałe te Twoje żeberka Grażynko.
Tak delikatnie przypieczone...Pychotka.
♥■♥■♥■♥■ SPOKOJNEJ NOCY ♥■♥■♥■♥■

bunia

bunia 2009-06-30

oli74- one w tym garnku pieką się cudownie .Są tak miękkie ,ze nawet noża do nich nie trzeba .A sos jest tak aromatyczny ,ze mi całe mieszkanie przez kilka godzin pachniało ( nie tylko podjadać z garnka chlebem - co nie omieszkałam zresztą uczynić ).

kepii

kepii 2009-06-30

aż się głodna zrobiłam a tak już pózno na jedzenie ,muszę zrobic pozdrawiam dobrej nocki

reni50

reni50 2009-06-30

jesteś wprost niesamowita w tej sztuce!!!

aisuri

aisuri 2009-07-01

miło ze odwiedzilas moje 2 galerie to tez 2 moja pasja , ogrod ktory w zobyl 1 miejsce w konkursie "Najpiekniejszy przydomowy ogrodek 2007 " w Sosnowcu ktry z mezem zrobilesmy wokol naszrgo bloku

anna19

anna19 2009-07-01

sztuka dla sztuki chylęczoła dla Twych umiejetności Buniu-miłego dnia!!!

b0zenka

b0zenka 2009-07-01

WITAM słonecznie ... i ...miłego dnia życzę...

pinecha

pinecha 2009-07-01

danie wygląda bardzo smakowicie, chyba przyszedł czas na zakup garnka ;-)

jagodaa

jagodaa 2009-07-01

http://www.rynekagd.pl/garnek-rzymski-gliniany-naczynie-do-pieczenie-bez-tluszczu/produkt/1794.html
znajdziesz wiele przepisów

azan04

azan04 2009-07-02

to ja może żeberko...jedno .;-)

pauza

pauza 2009-07-02

ja tez będę robić bo mam taką przyprawę hihi!

clauuu2

clauuu2 2009-07-08

super!

zuzka80

zuzka80 2009-07-12

jagodaa....
to chyba nie jest miejsce na reklame....
A żeberka z rzymskiego to rewelacja. Ja preferuje bardziej przypieczone, dlatego na 15 ostatnich minut zdejmuje pokrywke :)

pozdrawiam

bunia

bunia 2009-07-12

zuzka80- ten link który podesłała jagodaa to dla mnie ,żebym zerknęła na przepisy.A żeberka ( i inne mięso ) podpiekam sobie przed włożeniem do garnka i wtedy mam rumiane.

dodaj komentarz

kolejne >