Ogórki małosolne Babcigramolki

Ogórki małosolne Babcigramolki

To tak gwoli przypomnienia - że czas na ogóraski już nadszedł.
Przyszła pora na ogórki małosolne. Pewnie wszyscy je lubią i w wielu domach się je robi. W zasadzie przepis jest chyba ten sam , mogą się lekko zmieniać proporcje w zależności od upodobań . Ja robię ogórki małosolne tak :

Czas : 30 minut + 4 dni

Składniki :2 kg ogórków gruntowych
2 litry wrzącej wody
2 łyżki grubo mielonej soli
2 łyżki ziaren gorczycy
10 ząbków czosnku
4 baldachy suchego kopru
3 liście chrzanu
5 cm korzenia chrzanu
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
3 liście wiśni

Ogórki umyć , obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć . Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy , ziele angielskie , kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do jedzenia.

dodane na fotoforum:

lucia

lucia 2009-07-03

od soboty zabieram się do weków....

malybok

malybok 2009-07-03

witam, powiem że smaczne malosolne. ja nie daję gorczycy, ziela ani listka, liść winogronu podobno jest dobry. Każdy ma swój już sprawdzony przepis:))

halinag

halinag 2009-07-03

tak każdy ma swój przepis bo ja też nie daje gorczycy ale małosolne są pyszne

asulka

asulka 2009-07-03

małosolne-uwielbiam!

reni50

reni50 2009-07-03

robię tak samo tylko stosuję zimną wodę a ty wrzątek? muszę spróbować z wrzątkiem

bunia

bunia 2009-07-03

reni50- jak zalewa sie wrzątkiem to szybciej się ukiszą .

krupcia5

krupcia5 2009-07-03

w tym roku już kilka razy kisiłam...pychotka...bardzo podobnie robię... zamisat słoika z wodą wkładam kamień....

kocurq

kocurq 2009-07-03

.....no to uprowadzam jednego;)
Milego dzionka Grazynko;)

wiki3

wiki3 2009-07-03

mniamusne

beata1

beata1 2009-07-03

Pychotka ogóreczki:)))))))

sabi3

sabi3 2009-07-03

smaczne !!a mam pytanko dlaczego obcinasz dupki ogorkow??

luna19

luna19 2009-07-03

hmmmm.... to ja siegne po jednego ... nie bede lakoma hihihi

wiola29

wiola29 2009-07-03

Uwielbiam-pyszota !!!

uszata

uszata 2009-07-03

pachnieeeeeeee

piofoto

piofoto 2009-07-03

przysmak

gandvik

gandvik 2009-07-03

MNIAMMNIAM YHM OJJJ COŚ WSPANIALEGO :)) POZDROWKI

ilona70

ilona70 2009-07-04

mniam mniam i do tego pajde chlebka ze swoiskim smalczykiem ze skwareczkami lal kolacyjka palce lizac :)

oli74

oli74 2009-07-04

mmm ogóraski to jest to ..ja tez zrobiłam któreś juz z kolei he he .

bunia

bunia 2009-07-04

sabi3- z tej samej przyczyny co zalewanie wrzątkiem - szybciej się kisza . A że ja robię zawsze taka porcję na tydzień ( do zjedzenia ), a potem kiszę następne to zalezy mi by kisiły sie szybko. Dodatkowo jak im sie obetnie ,, dupki " to na pewno ne bedzie goryczki ( z tych małych ogórasów potrafi wyłazić ta goryczka ).Ja lubię małosolne takie po 4 dniach kiszenia - tygodniowe dla mnie to już kiszone .

isia222

isia222 2009-07-04

uwielbiam!!!!

czarna2

czarna2 2009-07-05

super:)uwielbiam:)..

clauuu2

clauuu2 2009-07-08

Kwaszonego ogórka?

dodaj komentarz

kolejne >